Bulevardul Grigore Vieru din capitală, neadaptat nevoilor persoanelor cu dizabilități

  • 23 Iunie 2021 08:00
Bulevardul Grigore Vieru din capitală, neadaptat nevoilor persoanelor cu dizabilități

Bulevardul Grigore Vieru din capitală este prost adaptat nevoilor persoanelor cu dizabilități. La această concluzie au ajuns organizațiile-membre ale Platformei civice „Chișinăul accesibil pentru toți” după ce au realizat auditul mobilității pietonale a bulevardului, transmite IPN.

S-a constatat, printre altele, că bordurile nu au fost coborâte peste tot, ceea ce creează impedimente la deplasarea persoanelor cu nevoi speciale, dar și a mamelor cu copii în cărucioare. Totodată, nu există pavaj tactil și lipsește sistemul de semnalizare sonoră, necesar pentru persoanele care nu văd.

Vitalie Meșter, director executiv al Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, a menționat că nu este niciun indicator pe căile pietonale care ar ajuta persoanele cu dizabilități de vedere să identifice stațiile de așteptare a transportului public.

Potrivit lui Vitalie Meșter, chiar dacă calea pietonală în ambele sensuri de pe bd. Grigore Vieru a fost renovată, doar în unele locuri au fost coborâte bordurile spre trecerea de pietoni.

Gheorghe Bosîi, jurist la Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, a menționat că stația de așteptare a troleibuzelor și autobuzelor de pe str.Romană, spre circ, este „deplorabilă, semidistrusă”. Troturarul este reparat, până la intersecție cu strada Romană, dar de la strada Romană până la strada Albișoara nu este renovat, iar trecerile de la trotuar spre carosabil nu sunt marcate cu pavaj tactil, pentru ca persoanele nevăzătoare să-și dea seama că ele traversează un sector periculos și pot să se expună pericolului de accidentare. O persoană în scaun cu rotile nu poate să se deplaseze în securitate și confortabil în fața Teatrului Național „Eugene Ionesco”, a subliniat juristul.

Un alt membru al Platformei civice „Chișinăul accesibil pentru toți”, Gheorghe Staver, a relevat că trecerile de pietoni nu sunt dotate cu semafoare sonorizate. Chiar dacă bordura a fost coborâtă, un nevăzător nu simte dacă este pe carosabil sau pe trotuar. Acolo unde bordura este prea înaltă, persoanelor cu dizabilități locomotorii le vine greu să treacă pe trotuar. Pentru că nu sunt reparate calitativ, pe trotuare sunt bălți după ploaie, iar pe porțiunile unde s-au făcut reparații, pavajul a ieșit din loc, a menționat Gheorghe Staver.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău