Buletinele de vot, subiect de discuție în Turcia. Igor Grosu: Vor fi tipărite în limba în care vor fi solicitate

  • 01 Februarie 2023 08:17
Buletinele de vot, subiect de discuție în Turcia. Igor Grosu: Vor fi tipărite în limba în care vor fi solicitate

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, le-a dat asigurări oficialilor din Turcia că buletinele de vot pentru alegătorii din Găgăuzia vor fi tipărite în limba în care vor solicita cetățenii. Igor Grosu spune că demnitarii turci au manifestat un interes sporit față de limba în care vor fi tipărite buletinele de vot, pentru că au fost induși în eroare că buletinele vor fi tipărite doar în limba română. Igor Grosu spune că procedura a fost flexibilizată, iar buletinele vor fi tipărite în limba vorbită de majoritatea populației din comunitate, notează IPN.

Limba în care vor fi tipărite buletinele de vot pentru alegătorii din Găgăuzia a fost unul dintre subiectele abordate de președintele Parlamentului de la Chișinău în timpul vizitei sale oficiale recente în Turcia. Șeful Legislativului spune că buletinele nu vor fi tipărite doar în limba română, ci în limba solicitată de alegători.

„Am fost întrebat de mai multe ori și am limpezit problema. Dânșii s-au interesat, pentru că nu au fost informați în cel mai corect mod, despre limba în care va fi tipărit buletinul de vot în cadrul alegerilor din Găgăuzia, fie pentru bașcan, fie la alegerile generale. Conform Codului Electoral noi putem edita și în altă limbă, dacă într-o comunitate trăiesc compact mai mulți cetățeni, putem tipări buletinele în limba în care solicită cei de acolo. Pentru că până acum se edita în limba română și rusă și cheltuiam o groază de bani. Buletinele vor fi tipărite în limba în care vor solicita ei. Noi am flexibilizat această procedură. În Turcia, i-am informat despre acest lucru”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Igor Grosu a menționat că guvernarea va prelungi starea de urgență, însă acest lucru nu va afecta buna desfășurare a scrutinelor. Liderul PAS, dă asigurări că atât alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, cât și alegerile locale vor avea loc la data prevăzută de lege.

„Vin să-i liniștesc pe cei care caută motive de a amâna alegerile din aprilie să le mute în toamnă sau cele din octombrie să fie amânate. Nu, noi vom face o derogare de la legea privind starea de urgență, prin care vom permite desfășurarea alegerilor. Amintesc, noi am avut alegeri parțiale în mai multe localități, acolo am venit cu derogare de la lege, așa și aici vom proceda”, a explicat președintele Parlamentului.

Potrivit unei decizii a Adunării Populare a Găgăuziei, alegerile pentru funcția de bașcan vor fi organizate la 30 aprilie, iar potrivit Comisiei Electorale Centrale, alegerile locale generale vor avea loc fie în ultima duminică din octombrie, fie în prima duminică din noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău