Buletinele de identitate ar putea dispărea. Cu ce act vor fi înlocuite
-
05 Septembrie 2023 12:15
În Republica Moldova ar putea apărea un nou act de identitate. Autoritățile au prezentat pentru consultări publice un proiect de lege prin care se propune punerea în circulație la nivel național a unui nou tip de act de identitate care se va elibera cetățenilor Republicii Moldova – CARTEA DE IDENTITATE.
Cartea de identitate va substitui buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova și buletinul de identitate electronic al cetățeanului Republicii Moldova, scrie Bizlaw.md.
Potrivit proiectului de lege, toate tipurile de cărți de identitate presupun: CARTEA DE IDENTITATE și CARTEA DE IDENTITATE PROVIZORIE.
Cât privește valabilitatea tuturor tipurilor de buletine de identitate eliberate sau care se vor elibera cetățenilor Republicii Moldova până la data emiterii primei cărți de identitate, aflate actualmente în circulație (buletinul de identitate, buletinul de identitate electronic, buletinul de identitate provizoriu), acestea se vor considera valabile potrivit termenului de valabilitate, dacă nu vor interveni situații în care potrivit prevederilor legale vor deveni nevalabile și în schimbul lor se va elibera cartea de identitate sau, după caz, cartea de identitate provizorie.
Titularul cărții de identitate se va putea identifica în baza acesteia atât pe teritoriu țării, cât și în statele în care va putea călători în baza acordurilor internaționale. Actualmente cetățenii Republicii Moldova au posibilitatea de a călători în baza buletinului de identitate în Ucraina și Turcia. Odată cu punerea în circulație a cărții de identitate care va corespunde rigorilor standardelor minime de securitate și în care vor fi integrate datele biometrice va fi posibilă extinderea listei statelor în care cetățenii Republicii Moldova vor putea beneficia de dreptul la libera circulație în baza acestui act de identitate.
Cetățenii Republicii Moldova vor fi obligați să dețină cartea de identitate de la vârsta de 14 ani, dar nu de la 16 ani cum prevede legea actualmente.
Amendamentele din proiectul de lege vor intra în vigoare din data de 1 ianuarie 2025.