Bugetul și taxele pentru 2020, excluse de pe ordinea de zi a ședinței CMC

  • 19 Decembrie 2019 11:30
Bugetul și taxele pentru 2020, excluse de pe ordinea de zi a ședinței CMC

Proiectul bugetului local Chișinău a fost exclus de pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Consiliului municipal. Doar socialiști au susținut dezbaterea și punerea la vot a bugetului, în timp ce 26 de consilieri de la PAS, Platforma DA, PL, Partidul „ȘOR”, PDM, PUN și PCRM au cerut ca subiectul să fie analizat mai bine. Relatează Radu Osipov.

Pentru anul viitor, au fost preconizate venituri în valoare de 4,3 miliarde de lei, dintre care 2,4 reprezintă transferuri de la bugetul de stat. Cheltuielile planificate erau de 4,6 miliarde de lei, deficitul bugetar ajungând la peste 290 de milioane.

Chiar dacă bugetul pentru 2020 este mai mare decât cel din anul curent cu aproximativ 400 de milioane de lei, proiectul a fost criticat de fracțiunile PAS și PL din consiliu. Conform proiectului, pentru suburbii sunt planificate cu 26 de  milioane de lei mai puțin, distribuiți arbitrar. Proiectul bugetului a fost inclus pe ordinea de zi în grabă, fără o dezbatere amplă. Acestea sunt principalele nemulțumiri ale consilierilor. Vasile Grădinaru, președintele fracțiunii PAS.

„Nu a fost respectat termenul de 15 zile pentru procedura de consultări publice, bugetul fiind publicat pe data de 9 decembrie, iar deja pe data de 19 decembrie, se dorește votarea în primă lectură. A doua problemă este că încă nu s-a definitivat procesul de dezbatere și aprobare în cadrul comisiilor de specialitate.”

Liberalii au propus excluderea taxelor pentru unitățile comerciale și de amenajare a teritoriului în domeniul HoReCa, însă, mai multe amendamente nu au fost dezbătute conform procedurii, mai mult, proiectul bugetului nu a fost avizat nici de comisia pentru economie. Veronica Herța, consilier municipal PL.

„Nu a fost încă estimată influența acestor propuneri, acestor amendamente, cu care a venit grupul de consilieri, astfel încât să vedem documentul definitivat și propus către consiliul municipal.”

Nici proiectul de impunere și stabilire a taxelor, care stabilește principalele surse de finanțare, nu a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței CMC.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău