Bugetul public național | Venituri în sumă de 41,6 de miliarde de lei și cheltuieli de 45 de miliarde de lei, înregistrate în prima jumătate a anului curent

  • 08 Iulie 2022 14:40
Bugetul public național | Venituri în sumă de 41,6 de miliarde de lei și cheltuieli de 45 de miliarde de lei, înregistrate în prima jumătate a anului curent

În 6 luni ale anului 2022, la bugetul public național (BPN) au fost acumulate venituri în sumă de 41,6 miliarde lei, fiind în creștere cu 6,7 miliarde lei față de perioada similară a anului trecut. Cheltuielile au constituit 45 miliarde lei, care comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021 sunt mai mari cu 6,6 miliarde lei. Executarea BPN s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,4 miliarde lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 10,6 miliarde lei.

Potrivit unui comunicat la Ministerului Finanțelor, veniturile bugetului de stat în perioada ianuarie – iunie anul 2022 au constituit 26,2 miliarde lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, acestea s-au majorat  cu  4,7 miliarde lei.

Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 12,1 miliarde lei, cu 2,5 miliarde lei mai mult față de perioada respectivă a anului 2021, iar veniturile administrare de către Serviciul Vamal au constituit 15,5 miliarde lei, fiind în creștere cu 2,9 miliarde lei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 31,3 miliarde lei, mai mult cu 4,9 miliarde lei comparativ cu perioada similară a anului trecut. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 5,1 miliarde lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat  au constituit 6,1 miliarde lei.

În perioada de referință, Ministerul Finanțelor a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru lunele ianuarie - iunie a anului curent, toate plățile fiind finanțate integral.

Bugetul dispune de resurse financiare suficiente, riscuri de neexecutare/stopare a cheltuielilor aprobate în buget, nu există. Gestionarea eficientă a finanțelor publice rămâne prioritate maximă pentru Ministerul Finanțelor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău