Bugetul municipal Chișinău pentru anul 2021 a fost aprobat, fără discuții

  • 30 Decembrie 2020 08:30
Bugetul municipal Chișinău pentru anul 2021 a fost aprobat, fără discuții

Consiliul municipal Chișinău a votat la ședința „de îndată” de ieri, 29 decembrie, în două lecturi, bugetul municipal Chișinău pe anul 2021. Proiectul de buget a fost susținut de consilierii PSRM, PP Șor, PDM și PUN. Platforma DA, Fracțiunea PAS și fracțiunea PL au părăsit sala în semn de protest. Documentul nu a fost dezbătut, iar amendamente nu au fost propuse, transmite IPN.

Primarul general Ion Ceban a dat garanții că în anul viitor vor fi mai multe proiecte importante pentru dezvoltarea Chișinăului. Printre acestea, elaborarea Planului urbanistic general, implementarea tichetării electronice în transportul municipal, amenajarea parcărilor auto, reparația drumurilor, trotuarelor și reabilitarea parcurilor, scuarurilor. Ion Ceban a precizat că un aspect important al bugetului municipal pentru anul viitor îl constituie alocarea surselor financiare pentru reabilitarea curților blocurilor de locuințe și susținerea proiectelor de dezvoltare în localitățile din componența municipiului Chișinău.

Consilierii PAS susțin că bugetul propus de către executiv nu vine să finanțeze rezolvarea problemelor reale ale orașului. Aceștia au solicitat revizuirea documentului și majorarea cheltuielilor pentru sănătate, transport public, construcția drumurilor, investiții capitale în educație și amenajarea curților. Fracțiunea PAS a motivat decizia de a nu vota bugetul în varianta actuală și prin ceea ce a numit încălcarea procedurii de către primarul general Ion Ceban, care a promis că va consulta pe larg bugetul, dar nu a făcut-o. Potrivit reprezentanților fracțiunii, varianta expediată spre votare consilierilor a fost elaborată peste noapte, fără ca acesta să treacă toate etapele de consultări publice și să fie avizată de către comisia de specialitate.

Consiliera Platformei DA Aliona Doroș a remarcat că bugetul propus spre analiză consilierilor deține un deficit mai mare decât cel prezentat inițial spre consultări. Platformă DA nu susține proiectul bugetului pentru că propunerile fracțiunii nu au fost acceptate și incluse în document.

Consilierul PL Ion Cebanu a reiterat că bugetul prevede un deficit mai mare decât cel prezentat inițial și a adăugat că taxele propuse în varianta finală a documentului vor ucide businessul mic și mijlociu.

Bugetul municipal Chișinău pe anul 2021 prevede venituri în sumă de 4,74 miliarde de lei, inclusiv transferuri de la bugetul de stat (2,64 miliarde lei) și cheltuieli în sumă de 6,28 miliarde de lei. Deficitul constituie 1,53 miliarde de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău