Bugetul european pentru 2020 prevede o alocare impunătoare pentru climă

  • 19 Noiembrie 2019 12:31
Bugetul european pentru 2020 prevede o alocare impunătoare pentru climă

Statele membre și Parlamentul European au reușit să ajungă luni seara la un acord privind un buget de 168.7 miliarde de euro pentru anul 2020, a anunțat într-un comunicat Grupul Partidului Popular European (PPE), informează marți AFP.

"Avem un acord", a confirmat pe Twitter și președinția finlandeză a Consiliului UE.

Parlamentul European a obținut din partea statelor membre o creștere a bugetului cu 850 de milioane de euro față de propunerea Comisiei Europene, pentru a finanța combaterea încălzirii globale, digitalizarea și programele Erasmus + pentru tineri, a mai anunțat PPE.

"Am consolidat liniile bugetare pentru climă cu o jumătate de miliard de euro prin această propunere", a precizat deputata europeană PPE Monika Hohlmeier, negociatoare din partea Parlamentului European pentru bugetul pe 2020.

"Grupul PPE a reușit de asemenea să negocieze o finanțare suplimentară pentru digitalizare, de pe urma căreia cetățenii europeni din toate țările UE vor beneficia prin locuri de muncă competitive, o sănătate mai bună și servicii mai bune", a adăugat Monika Hohlmeier.

Acordul aduce și "un sprijin crescut pentru tineri prin creșterea bugetului dedicat programelor Erasmus+ și DiscoverEU", a mai precizat eurodeputata PPE.

"Cu mai mulți bani pentru prioritățile noastre - o creștere globală de 850 milioane de euro pentru climă, digitalizare și tineri - bugetul pe 2020 este un succes pentru Grupul PPE", a punctat Hohlmeier.

A fost nevoie de trei săptămâni de negocieri dificile pentru a se ajunge la acest acord. Negocierile bugetului pe 2020 oferă indicii despre poziția statelor membre cu privire la negocierile în curs ale bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027.

Acordul asupra bugetului pe 2020, convenit luni, aduce nivelul total al angajamentelor Uniunii la 168.7 miliarde de euro, iar nivelul plăților la 153.5 miliarde de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău