Budanov, șeful spionajului militar ucrainean: „Avem propriile noastre surse. În cele mai apropiate birouri de Putin”

  • 15 Iulie 2023 10:55
Budanov, șeful spionajului militar ucrainean: „Avem propriile noastre surse. În cele mai apropiate birouri de Putin”

Pentru un șef al serviciilor de informații care conduce operațiunile de spionaj ale Ucrainei în timpul războiului cu Rusia, Kirilo Budanov, în vârstă de 37 de ani, și-a construit un profil neobișnuit de public, pe care l-a folosit pentru a-și transmite mesajul și pentru a amenința Rusia de la distanță, scrie Reuters, care a realizat săptămâna aceasta un interviu cu oficialul ucrainean.

După ce revolta mercenarilor Wagner ai lui Evgheni Prigojin a făcut, luna trecută, ca sistemul de conducere al Moscovei să pară și mai opac, dar și mai instabil, Budanov s-a folosit de ocazie pentru a spune ceea ce știu spionii ucraineni despre inamicul lor, citează News.ro

În fragmente din interviul său prezentate de Reuters la începutul acestei săptămâni, el a declarat că mercenarii ruși răzvrătiți s-au îndreptat spre o bază nucleară în căutarea unei arme atomice de mărimea unui rucsac. Mai multe surse rusești care au vorbit apoi cu Reuters au confirmat unele părți ale acestei relatări.

Budanov a dezvăluit, de asemenea, un sondaj interceptat de serviciile sale, efectuat de Ministerul rus de Interne, care ar arăta că șeful mercenarilor, Evgheni Prigojin, se bucura de sprijin în Rusia. Budanov nu a oferit nicio dovadă, dar a reamintit că el a prezis cu exactitate, anul trecut, momentul când Rusia va declanșa invazia pe scară largă asupra țării sale, deși mulți, inclusiv în Occident, se îndoiau că așa se va întâmpla. „Cine s-a dovedit a avea dreptate? Noi”, spune, dezarmant de simplu și direct, Budanov. „Avem propriile noastre surse. În cele mai apropiate birouri (de Putin), ca să spunem așa. De aceea, de obicei, știm ce se întâmplă", adaugă el.

Tânărul șef al spionajului militar ucrainean consideră că în zilele noastre, un șef al unor servicii de informații nu mai poate rămâne în umbră. „Nu mai este posibil acest lucru. Și toate războaiele următoare vor arăta așa. În orice țară din lume. Putem spune că aici creăm o tendință”, a declarat șeful Direcției Principale de Informații din Ucraina (GUR) în interviul pentru Reuters acordat de la sediul său -  bine apărat - din capitala ucraineană.

El a explicat că Ucraina a ajuns la concluzia că trebuie să-și transmită public mesajele încă din 2014, când Moscova a luat lumea prin surprindere acaparând peninsula ucraineană Crimeea și declanșând apoi un război prin interpuși în estul Ucrainei. „Am pierdut complet războiul informațional în 2014. Iar războiul care a început (în 2022) l-am început aici într-un mod complet diferit. Iar acum rușii pierd bătălia informațională", arată Budanov.

De când a preluat conducerea serviciului de spionaj, au existat numeroase tentative de atentat la viața sa care au eșuat, inclusiv un atac cu mașină capcană în care atacatorul a fost aruncat în aer.

„Singurul lucru pe care îl pot spune este că nu au încetat să încerce, dar repet - totul este în zadar”, a declarat el.

La sfârșitul lunii mai, un atac aerian rusesc a vizat cartierul său general din peninsula Rîbalski din Kiev, ceea ce a dus la apariția unor informații în presa rusă potrivit cărora el ar fi fost grav rănit. Budanov a minimizat importanța acestui incident. „Nu a fost prima lor încercare. Dar, după cum puteți vedea, încă o dată, ne aflăm aici, în sectorul principal al acestei clădiri. Când erai afară, ai putut vedea oameni care se plimbau și care lucrau. Totul funcționează așa cum trebuie”, a punctat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău