BTA: OMS cere Bulgariei să nu mai cultive tutun

  • 31 Mai 19:20
BTA: OMS cere Bulgariei să nu mai cultive tutun

Cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun, marcată în fiecare an pe 31 mai, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut Bulgariei să renunțe la culturile de tutun care pun viața în pericol, a declarat miercuri, la Sofia, dr. Mihail Okoliski, reprezentantul Bulgariei la OMS, transmite Agerpres.

Tema Zilei Mondiale Fără Tutun este "Avem nevoie de hrană, nu de tutun" și are drept scop creșterea gradului de conștientizare pentru cultivatorii de tutun cu privire la producția de culturi alternative și oportunitățile de comercializare, și încurajarea acestora să cultive culturi durabile și hrănitoare. De asemenea, ea are drept scop expunerea eforturilor industriei tutunului de a interfera cu încercările de a înlocui cultivarea tutunului cu culturi durabile, contribuind astfel la criza alimentară globală.

Deși tutunul este acum o "cultură marginală" în Bulgaria, continuă să i se acorde subvenții mari, a remarcat economistul dr. Dimitar Sabev de la Institutul de Cercetări Economice din cadrul Academiei Bulgare de Științe (BAS).

Sabev a adăugat că este evident că renunțarea la tutun duce la prosperitate pentru populația locală. El a dat exemplu, în acest sens, satul Breznitsa din municipiul Gotse Delchev din sud-vestul Bulgariei. "Acolo, din 2013, toți sătenii au trecut la zmeură, căpșuni, alune și ciuperci, arată datele", a spus Sabev.

Medicul pneumolog dr. Sofia Angelova a subliniat că, potrivit datelor din 2020 de la Centrul Național de Sănătate Publică și Analiză, 39,4% dintre bulgari fumează, cei mai activi fiind cei cu vârsta între 45 și 55 de ani. Specialistul a subliniat, de asemenea, că tinerii și copiii folosesc dispozitive electronice pentru tutun.

Tutunul este responsabil pentru aproximativ 8 milioane de decese pe an la nivel mondial, a spus Okoliski. Industria tutunului este singura din lume care ucide mai mult de jumătate dintre utilizatorii săi, a adăugat el.

Știre selectată de BTA pentru promovare și publicare de către AGERPRES, fără intervenție pe text, conform acordului de colaborare dintre agenții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
23
Sun
23
Mon
23
Tue
22
Wed
22
Arhivă Radio Chișinău