Bruxellesul vrea să confiște activele înghețate ale Rusiei. Banii ar urma să fie dați Ucrainei, drept compensații

  • 30 Noiembrie 2022 13:47
Bruxellesul vrea să confiște activele înghețate ale Rusiei. Banii ar urma să fie dați Ucrainei, drept compensații

Comisia Europeană a propus miercuri confiscarea activelor înghețate ale Rusiei pentru a pedepsi Moscova pentru invazia Ucrainei, explorând opțiuni legale cu partenerii UE pentru a compensa Kievul pentru pagubele aduse țării, informează Agerpres.

Funcționari din Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări occidentale dezbat de luni de zile cum să sechestreze în mod legal activele rusești deținute în străinătate - atât de stat, cât și private - înghețate prin sancțiuni.

Problema este că în majoritatea statelor membre UE, sechestrarea bunurilor înghețate este posibilă legal numai în cazul în care există o condamnare penală.

De asemenea, multe bunuri ale cetățenilor ruși aflați pe lista neagră sunt greu de sechestrat sau chiar de înghețat pentru că sunt înregistrate ca aparținând unor membri ai familiei sau altor persoane, ca paravan. "Am blocat 300 de miliarde de euro din rezervele Băncii Centrale ruse și am înghețat 19 miliarde de euro din banii oligarhilor ruși", a declarat Ursula von der Leyen, președinta executivului UE, într-un comunicat.

Ea a spus că nu peste mult timp, UE și partenerii săi ar putea gestiona fondurile și să le investească. Încasările ar merge către Ucraina, ceea ce în cele din urmă ar compensa pagubele provocate țării. "Vom lucra la un acord internațional cu partenerii noștri pentru a face acest lucru posibil. Și împreună, putem găsi căi legale de a ajunge la asta", a transmis von der Leyen.

Ea a mai spus că UE propune înființarea unui tribunal special, susținut de Națiunile Unite, "pentru a investiga și urmări penal crima de agresiune a Rusiei".

UE va lucra pentru a înființa un tribunal special care să judece "crimele Rusiei" în Ucraina, a anunțat miercuri președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, răspunzând unei solicitări a Kievului.

"Vom colabora cu Curtea Penală Internațională (CPI) și vom ajuta la înființarea unui tribunal special care să judece crimele Rusiei", a explicat ea într-o postare pe Twitter. "Împreună cu partenerii noștri, ne vom asigura că Rusia plătește pentru devastările pe care le-a provocat, folosind fondurile înghețate ale oligarhilor și activele băncii sale centrale", a mai precizat ea, citată de France Presse. Rusia afirmă că înghețarea rezervelor băncii sale centrale și a bunurilor cetățenilor săi sunt ilegale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău