Bruxelles-ul se pronunță favorabil construirii unui gard la frontiera dintre Lituania și Belarus
-
10 August 2021 15:55
Ridicarea unui gard la frontiera dintre Lituania și Belarus pentru a împiedica intrarea ilegală a migranților este o ''idee bună'', dar pentru această lucrare de construcții nu va fi acordată nicio finanțare comunitară, a anunțat marți Comisia Europeană, potrivit AFP, citat de Agerpres.
Comisarul european pentru afaceri interne și migrație, Ylva Johansson, a apreciat în mod ''favorabil'' construirea acestei bariere, după discuții cu autoritățile lituaniene privind evoluția situației provocate de sosirile de migranți dinspre Belarus, a declarat Adalbert Jahnz, purtător de cuvânt al executivului UE.
Numărul migranților sosiți de la începutul anului în Lituania, stat membru al UE, a ajuns la 4.110, în ''creștere considerabilă'' față de perioada similară din 2020.
''Însă acest lucru nu înseamnă că fonduri europene vor servi la finanțarea acestei bariere. Comisia nu finanțează nicio barieră, niciun zid. Nu există nicio contradicție între a spune că ridicarea unei bariere este o idee bună și a refuza să o finanțezi'', a precizat Jahnz.
Lituania a solicitat un ajutor european pentru a face față valului de migranți. ''Procedurile pentru alocarea de fonduri sunt în desfășurare. Fondurile UE vor fi alocate acolo unde ele aduc o valoare adăugată pentru gestionarea frontierelor externe ale UE'', a adăugat purtătorul de cuvânt al Comisiei.
Instrumentalizarea migrației de regimul din Belarus împotriva Lituaniei a determinat președinția slovenă a Consiliului UE să convoace pentru 18 august o reuniune de criză a miniștrilor de interne europeni, pentru a reacționa la ''amenințarea la adresa securității''.
Parlamentul lituanian se reunește marți în sesiune plenară pentru a dezbate un proiect de construire a unui gard metalic acoperit cu sârmă ghimpată pentru a opri migranții care traversează în număr mare frontiera Belarusului cu Lituania.
Un număr extrem de mare de migranți au ajuns în Lituania, Letonia și Polonia în ultimele săptămâni, iar președintele belarus Aleksandr Lukașenko a fost acuzat că a deschis granițele țării sale în scopul exercitării de presiuni asupra Uniunii Europene pentru ca aceasta să ridice sancțiunile instituite împotriva regimului său, după contestata sa realegere în funcție în urmă cu un an.
Dacă proiectul va fi adoptat de parlament, Lituania va construi, pentru 152 milioane de euro, un gard metalic de patru metri înălțime, ce va fi acoperit cu sârmă ghimpată, pe o distanță de 508 de kilometri, a relatat agenția de presă Baltic News Service, citând serviciul național de frontieră al Lituaniei.