Bruxellesul deschide perspectiva îndepărtată de aderare a Ucrainei la UE

  • 28 Februarie 2022 17:07
Bruxellesul deschide perspectiva îndepărtată de aderare a Ucrainei la UE

Comisia Europeană a deschis calea pentru intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, însă acest lucru nu se poate face imediat, în ciuda solicitării Kievului pentru o procedură în vederea unei aderări "fără întârziere", comentează luni AFP, potrivit Agerpres.

"Avem multe subiecte asupra cărora lucrăm în strânsă colaborare. Sunt de-ai noștri și vrem ca ei să fie în interiorul UE", a declarat duminică șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru Euronews.

Ca răspuns, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Uniunii Europene să accepte aderarea țării sale "fără întârziere". "Ne adresăm UE în ceea ce privește o integrare fără întârziere a Ucrainei, printr-o procedură specială", a spus el într-un video.

"Sunt sigur că așa este corect. Sunt sigur că este posibil", a afirmat Zelenski.

Această procedură nu există ca atare, iar integrarea în UE este un proces de durată pentru ca legislația țării candidate să fie armonizată cu dreptul european. Procesul necesită negocieri complexe asupra a numeroase subiecte și criterii dificile de respectat pentru o țară în război, cum ar fi stabilitatea politică și o economie de piață viabilă.

În plus, o astfel de aderare necesită aprobarea unanimă a celor 27 de state membre.

"Aderarea este o cerere exprimată de mult timp de Ucraina. Însă există diferite opinii și sensibilități în cadrul UE despre extindere. Ucraina va transmite o cerere oficială, Comisia Europeană va trebui să dea un aviz oficial, iar apoi se va pronunța Consiliul", a explicat luni președintele Consiliului European, Charles Michel.

El a spus că a fost informat de intenția Ucrainei de a trimite o cerere oficială de aderare.

Michel și-a mai anunțat intenția de a-l invita pe președintele Volodimir Zelenski de a participa "în mod regulat" la summiturile liderilor europeni și a insistat asupra necesității de a întări acordul de asociere încheiat între Ucraina și UE în 2014, care a concretizat îndepărtarea fostei republici sovietice de sfera de influență rusă.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că Ursula von der Leyen a exprimat un punct de vedere în calitate de președintă a executivului european, subliniind în același timp că trebuie respectată procedura pentru a se ajunge acolo. "Nu decide ea singură", a precizat purtătorul de cuvânt.

"Ea a făcut clar referire la faptul că Ucraina are o perspectivă europeană", considerând că acest stat "este unul de-al nostru în sensul că este o țară europeană", a nuanțat el.

Apelul lui Zelenski la o aderare "fără întârziere" a țării sale a primit totuși sprijinul mai multor state din Europa Centrală membre ale UE.

"Sunt un apărător al procedurii standard, însă acum nu mai suntem într-o situație standard. Trebuie să spunem clar că Ucraina este binevenită în comunitatea europeană a țărilor democratice", a declarat premierul ceh Petr Fiala, citat de agenția de presă CTK.

Slovenia, Slovacia, Polonia și Lituania au susținut de asemenea ideea unei aderări a Ucrainei la UE.

În opinia lui Eric Maurice, expert în chestiuni europene de la Fundația Robert Schuman, declarația făcută de Ursula von der Leyen este în primul rând "un puternic mesaj politic și simbolic".

"Aderarea însăși nu este, evident, o procedură pe termen scurt. Mesajul principal este de a spune că Ucraina este pe cale să intre în familia occidentală și, când condițiile o vor permite, într-o zi, aderarea ar putea fi luată în considerare", a afirmat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:3,09 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău