Bruxellesul condamnă 'afirmațiile jignitoare' ale premierului sloven la adresa unei jurnaliste de la Politico

  • 18 Februarie 2021 17:16
Bruxellesul condamnă 'afirmațiile jignitoare' ale premierului sloven la adresa unei jurnaliste de la Politico

Comisia Europeană a condamnat joi 'afirmațiile jignitoare' ale premierului sloven Janez Jansa la adresa unei jurnaliste de la publicația Politico care într-un articol a sugerat că libertatea presei în Slovenia - țară membră a UE - este sub presiune, relatează AFP și Reuters.

Într-un tweet, Janez Jansa a acuzat-o pe reportera Lili Bayer de la biroul din Bruxelles al publicației online americane de minciună în articolul intitulat 'Din interiorul războiului Sloveniei împotriva media' ('Inside Slovenia's war on the media'), în care ea a citat jurnaliști și observatori care au declarat că premierul Jansa a creat un climat de frică în mass-media.

'Ei bine, @liliebayer a primit instrucțiuni să nu spună adevărul, citând în principal surse 'necunoscute' de extrema stângă și în mod voit a neglijat surse cu nume și integritate', a transmis premierul sloven într-un tweet scris în limba engleză.

El a atacat publicația Politico și a criticat mai multe persoane care luaseră apărarea jurnalistei, între care corespondentul New York Times și eurodeputatul Guy Verhofstadt, membru al grupului Renew Europe din Parlamentul European, care l-a acuzat pe Jansa de intimidare. Șeful guvernului sloven a reacționat din nou pe Twitter:' Și @guyverhofstadt, noi am răspuns la toate întrebările ei și @POLITICOEurope ne-a ignorat toate răspunsurile. Cine pe cine intimidează?', relatează Reuters.

'Bineînțeles, nu acceptăm și condamnăm afirmațiile jignitoare la adresa jurnaliștilor, inclusiv în acest caz concret', a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, în cursul unei conferințe de presă în care a fost întrebat referitor la acest subiect. 'Condamnăm orice atac asupra jurnaliștilor. Nu am face asta la Bruxelles și ne așteptăm ca nici alții să nu utilizeze astfel de practici', a adăugat el.

Slovenia urmează să preia președinția semestrială a UE în iulie.

Întrebat ce ar putea face Comisia, purtătorul de cuvânt a indicat că nu este posibil să fie lansată procedura de infringement - care poată să ducă la sesizarea justiției europene - 'din cauza unui tweet'.

'Avem alte mijloace de acțiune', a continuat el, făcând referire la raportul cu privire la statul de drept în fiecare țară a UE, a cărui primă ediție a fost lansată în septembrie.

Raportul subliniază că în Slovenia 'jurnaliștii sunt frecvent victime ale hărțuirii sau amenințărilor online, rareori sancționate de sistemul de justiție'.

Acesta este 'pentru noi o bază pentru evaluarea situației statelor și un mijloc de a purta un dialog cu statele membre', a indicat purtătorul de cuvânt al executivului european.

El a menționat de asemenea planul de acțiune pentru democrație, indicând că Comisia ar putea face anul acesta 'propuneri specifice pentru apărarea exercitării profesiei de jurnalist în statele membre și, în special, pentru a proteja jurnaliștii față de procedurile judiciare abuzive'.

Comisia avertizase în ianuarie împotriva oricăror tentative de 'presiune' asupra mass-media în Slovenia, țară cu două milioane de locuitori, după o decizie a Ljubljanei de suspendare a finanțării pentru agenția națională de presă STA. Guvernul sloven a autorizat în final subvențiile după criticile formulate de Bruxelles.

Agenția națională de presă slovenă fusese calificată drept o 'rușine națională' de către Janez Jansa, apropiat de premierul ungar Viktor Orban și fervent susținător al fostului președinte american Donald Trump. Pe Twitter, Jansa a criticat de asemenea mass-media care au pus la îndoială modul în care guvernul său a gestionat pandemia de coronavirus.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
1,07
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:5,14 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău