Bruxellesul atrage atenția că boicotul produselor franceze 'va îndepărta și mai mult Turcia de UE'

  • 27 Octombrie 2020 15:55
Bruxellesul atrage atenția că boicotul produselor franceze 'va îndepărta și mai mult Turcia de UE'

Apelul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan pentru boicotarea produselor franceze după ce Emmanuel Macron a apărat libertatea de a-l caricaturiza pe profetul Mahomed "va îndepărta și mai mult Turcia de UE", a avertizat marți un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de France Presse, scrie Agerpres.

"Acordurile UE cu Turcia prevăd liberul schimb de mărfuri. Obligațiile bilaterale pe care Turcia s-a angajat să le respecte în cadrul acestor acorduri (...) trebuie respectate pe deplin", a explicat purtătorul de cuvânt.

"Apelurile la boicotarea produselor din orice stat membru sunt împotriva spiritului acestor obligații și vor îndepărta și mai mult Turcia de Uniunea Europeană", a precizat el.

UE și Turcia sunt legate în special printr-un acord de uniune vamală intrat în vigoare la 31 decembrie 1995.

Potrivit Comisiei Europene, Turcia a fost în 2019 al cincilea cel mai mare partener comercial al UE, care este "de departe" primul partener al Ankarei.

Președintele Erdogan a făcut apel luni la boicotarea produselor franceze, în contextul furiei din ce în ce mai mari din lumea musulmană împotriva lui Emmanuel Macron.

Escaladarea tensiunilor dintre Turcia și Franța au condus, sâmbătă, la retragerea pentru consultări a ambasadorului francez la Ankara.

Ultima criză a izbucnit după ce Macron a promis, în timpul unui omagiu național adus lui Samuel Paty, un profesor decapitat într-un atentat islamist la 16 octombrie pentru că a arătat caricaturi ale lui Mahomed în clasă, că Franța va continua să apere acest gen de reprezentări.

Erdogan, care a pus la îndoială "sănătatea mintală" a lui Macron, l-a acuzat luni pe șeful statului francez că desfășoară "o campanie de ură" împotriva musulmanilor.

Confruntat cu criticile din partea Turciei, președintele francez a înregistrat sprijin în Europa.

Dar în lumea musulmană, unde orice reprezentare a profetului Mahomed este tabu, declarațiile președintelui francez au provocat manifestații de furie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău