Bruxelles-ul are o ''reacție pozitivă'' la reducerea țintei de deficit pe 2019 a Italiei; acțiunile băncilor cresc semnificativ

  • 26 Noiembrie 2018 13:59
Bruxelles-ul are o ''reacție pozitivă'' la reducerea țintei de deficit pe 2019 a Italiei; acțiunile băncilor cresc semnificativ

Guvernul de la Roma a primit "o reacție pozitivă" de la Comisia Europeană în privința reducerii țintei de deficit pe 2019, a afirmat luni vicepremierul italian Matteo Salvini, fără a preciza cifrele exacte, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Matteo Salvini le-a vorbit jurnaliștilor prezenți în Parlamentul Italiei.

Anterior, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Executivul ia în considerare reducerea țintei de deficit pentru următorul an la 2% din PIB, față de 2,4% din PIB în proiectul de bugetul pe 2019 al Italiei.

După aceste informații acțiunile companiilor italiene listate la Bursa de la Milano au crescut semnificativ.

Indicele pan-european STOXX 600 a urcat cu 1,3% în timp ce indicele principal din Italia, FTSE MIB (Milano Indice di Borsa) înregistra un avans de 3,1%. Cea mai mare creștere, de 5,3%, o înregistra indicele bancar italian, FTIT8300, fiind în grafic pentru cea mai bună evoluție zilnică din iunie.

De asemenea, scăderea randamentelor bondurilor guvernamentale italiene a ajutat băncile care dețin portofolii semnificative de obligațiuni suverane.

Acțiunile principalelor bănci italiene, Unicredit și Intesa Sanpaolo (prezente și pe piața din România), înregistrau luni creșteri de 5,9% și, respectiv, 5,4%, în timp ce creditorii UBI Banca, Banco BPM, BPER Banca și Mediobanca afișau un avans între 4,6 și 7%.

Conform celui mai recent raport de stabilitate financiară publicat de Banca Centrală a Italiei, deținerile de obligațiuni guvernamentale ale băncilor italiene au crescut cu 39 de miliarde de euro (44 miliarde de dolari) în perioada mai-septembrie. Prin majorarea deținerilor băncile au încercat să contracareze vânzările externe de bonduri, care au accelerat din cauza incertitudinilor politice din Italia.

Disputa privind bugetul între Guvernul de la Roma și Comisia Europeană a dus la o vânzare accelerată de active italiene și a majorat costurile de finanțare ale Italiei. Capitalul băncilor italiene a fost afectat de aceste turbulențe, deoarece acestea dețin portofolii de aproximativ 375 de miliarde de euro de obligațiuni guvernamentale italiene.

În trimestrul doi din 2018, investitorii străini și-au redus cu trei puncte procentuale deținerile de obligațiuni guvernamentale italiene, fiind cel mai semnificativ declin trimestrial din 2012. Aceștia dețin în prezent 24% din total.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avut sâmbătă seara o întâlnire cu premierul Italiei, Giuseppe Conte, pentru a discuta subiectul bugetului Italiei, înaintea unui summit UE la care vor fi aprobate condițiile retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

"Munca va continua în zilele următoare pentru ca părțile să își apropie punctele de vedere și să caute o soluție orientată spre viitor", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene la finalul reuniunii.

Comisia Europeană a făcut miercuri primul pas spre o procedură de sancționare a Italiei pentru planurile sale bugetare pentru 2019, însă autoritățile de la Roma au afirmat că nu au nicio intenție de a modifica aceste planuri, ceea ce riscă să agraveze disputa și ar putea să conducă la aplicarea de amenzi.

Guvernul condus de Giuseppe Conte vrea să majoreze împrumuturile anul viitor pentru a-și putea respecta promisiunile din campania electorală vizând reducerea vârstei de pensionare, asigurarea unui venit universal și unele reduceri de taxe. Potrivit oficialilor italieni, consumul mai mare de anul viitor va accelera creșterea economică, o presupunere care nu este împărtășită și de Comisia Europeană.

Italia are deja a doua cea mai mare datorie publică din UE, 131% din PIB, iar alte state din zona euro se tem că noi împrumuturi ar putea declanșa o criză a datoriilor similară cu cea care a izbucnit în Grecia în 2010. Însă Conte a respins această posibilitate subliniind că fundamentele Italiei sunt solide și nu se compară cu cele ale Greciei. Premierul Italiei a spus că discuțiile cu Comisia vor continua dar a subliniat că nu a oferit nicio modificare substanțială a bugetului. De asemenea, Conte și-a exprimat speranța că discuțiile vor ajuta Italia să evite noi măsuri disciplinare din partea Comisiei.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău