Bruxellesul a reamintit ferm statelor membre ale UE angajamentul lor de a nu-și lansa ''propriile proceduri de achiziționare'' de vaccinuri anti-COVID-19

  • 13 Ianuarie 2021 15:21
Bruxellesul a reamintit ferm statelor membre ale UE angajamentul lor de a nu-și lansa ''propriile proceduri de achiziționare'' de vaccinuri anti-COVID-19

Bruxellesul a reamintit ferm miercuri statelor membre ale UE angajamentul lor de a nu-și lansa ''propriile proceduri de achiziționare'' de vaccinuri anti-COVID-19 și le-a cerut să raporteze constant și exact numărul de persoane vaccinate, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

În contextul în care cele 27 de state membre au mandatat în iunie 2020 Comisia Europeană să negocieze în numele lor precomenzi de vaccinuri, protocoale de acord distincte semnate de Germania și o cerere de furnizare de vaccinuri din partea Ciprului către Israel au suscitat controverse.

"Permiteți-mi să vă reamintesc că, aprobând acordul (prin care negocierea de noi contracte revine UE), ați acceptat să nu vă lansați propriile proceduri pentru achiziționarea de vaccinuri cu aceleași laboratoare", a atras atenția comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, în cursul unei videoconferințe cu miniștrii europeni ai sănătății.

Această dispoziție figurează într-o anexă din 18 iunie fiind "constrângătoare din punct de vedere juridic".

"Înțeleg presiunile la nivel național și angoasa cetățenilor dumneavoastră, dar încheierea unor acorduri paralele nu va face decât să submineze o abordare europeană care a dat roade", a adăugat ea.

UE a semnat deja șase contracte cu laboratoare pentru comenzi de vaccinuri și își continuă discuțiile cu compania americană Novavax și cu cea franco-austriacă Valneva. Europa ar putea obține până la 2,5 miliarde de doze.

Berlinul a încheiat totuși direct protocoale de acord "naționale" cu duo-ul germano-american Pfizer-BioNTech și cu societatea germană CureVac, potrivit Ministerului Sănătății german.

Dar, conform eurodeputatului german Peter Liese (PPE), aceste opțiuni nu vor fi activate: "Dezbaterea este închisă. Potențialul vaccin BioNTech/Pfizer era puțin agreat în această vară, cu o logistică complicată, puține state și l-au dorit", a explicat el miercuri.

"Germania voia atunci mai mult" și a încheiat atunci aceste protocoale de acord, dar "nimeni nu se gândește în prezent să comande doze suplimentare, în timp ce UE va obține 600 de milioane" prin contractele sale, a explicat el jurnaliștilor.

Stella Kyriakides a cerut de asemenea statelor membre să transmită cifrele de vaccinare "cel puțin de două ori pe săptămână" platformei de supraveghere a vaccinării (TESSy) a Centrului european de prevenire și control al bolilor (ECDC).

Referitor la seringile și acele necesare, Kyriakides a încurajat statele să obțină materialul de care au nevoie printr-o procedură de achiziții comună angajată de UE, care le permite să efectueze comenzi "imediat".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău