Brokerii consideră că amendamentele la legea asigurărilor vor duce la lichidarea instituției de brocheri în R.Moldova

  • 07 Decembrie 2018 17:20
Brokerii consideră că amendamentele la legea asigurărilor vor duce la lichidarea instituției de brocheri în R.Moldova

Câteva zeci de companii care oferă servicii de mediere în domeniul asigurărilor au făcut un apel către Preşedintele Igor Dodon să nu promulge amendamentele legislative care vor duce la lichidarea instituţiei de brokeri din Moldova.

Potrivit agenţiei INFOTAG, acest lucru a fost anunţat vineri, la o conferinţă de presă, de către reprezentantul mediatorilor de asigurări, avocatul Viorel Chetruşcă, care a menţionat că "amendamentele adoptate de Parlament nu prevăd doar majorarea capitalului social la iniţierea afacerii şi activitatea în domeniul de brokeraj de asigurări de la 100 de mii la 400 de mii de lei, dar şi interdicţia de a încasa onorarii pentru serviciile de mediere".

"Aceasta înseamnă că, dacă brokerii vor dori să-şi continue activitatea, ei vor trebui să facă acest lucru gratuit. Dacă legea va fi promulgată, atunci circa 50 de companii de brokeraj vor fi nevoite să-şi sisteze activitatea. Astfel de iniţiative ale Parlamentului contravin tuturor normelor europene. Mai mult, textul proiectului de lege adoptat în prima lectură nu are nimic comun cu ceea ce au votat deputaţii în a doua lectură. Aceasta este o încălcare a procedurii", a spus avocatul.

Potrivit lui, "aprobarea amendamentelor a fost un şoc pentru companiile de profil şi arată că există dorinţa de a monopoliza piaţa asigurărilor din ţară".

Avocatul a menţionat că companiile au solicitat sprijin şi din partea ambasadelor ţărilor europene.

"Acesta este un strigăt de disperare, sperăm că vom fi auziţi, pentru că vrem să trăim şi să muncim în Moldova", a spus el.

Amendamente la legea privind asigurările au fost adoptate săptămâna trecută de Parlament în lectură finală. Modificările stabilesc nomenclatorul documentelor ce urmează a fi anexate la declaraţia pentru eliberarea licenţei asigurătorului şi procedura de depunere a declaraţiei la autoritatea de supraveghere pentru eliberarea licenţei unei companii de asigurare.
 
Sursa: Infotag

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
28 °C
cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,6 m/s
Mon
19 °C
Tue
19 °C
Wed
17 °C
Thu
18 °C
Fri
18 °C

Curs oficial BNM 20 Mai 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0345 -0.0632
USD 17.9401 0.0069
RON 4.2067 -0.0143
UAH 0.6805 -0.0000
RUB 0.2776 -0.0005
Arhivă Radio Chișinău