British Museum a identificat o rară placă sumeriană, veche de 4.000 de ani, pe care o va restitui Irakului

  • 28 Septembrie 2020 18:37
British Museum a identificat o rară placă sumeriană, veche de 4.000 de ani, pe care o va restitui Irakului

British Museum a ajutat Poliția britanică să identifice o rară placă sumeriană, veche de 4.000 de ani și furată din Irak, care va fi restituită în curând țării sale de origine, au anunțat luni reprezentanții instituției londoneze, citați de AFP.

Originile obscure ale artefactului, scos la licitație în mai 2019 și prezentată ca o tabletă akkadiană din Asia Centrală, au atras atenția Poliției din Marea Britanie, care a făcut apel la expertiza celebrului muzeu din Londra. Obiectul, sculptat în calcar și reprezentând un bărbat care poartă o fustă tipic sumeriană, provenea în realitate dintr-o placă murală votivă, ce datează din jurul anului 2400 î.e.n.

"Plăcile precum aceasta sunt extrem de rare, nu mai există în zilele noastre decât aproximativ 50 de exemplare", au explicat experții de la British Museum într-un comunicat, considerând că descoperirea este "pasionantă și importantă". Toate plăcile au fost găsite în siturile unor importante orașe sumeriene, situate pe teritoriile actuale deținute în prezent de Irak și Siria.

Potrivit cercetătorilor, stilul deosebit al acestei plăci este tipic pentru sudul Irakului și urme de arsuri acreditează teoria conform căreia artefactul provine cel mai probabil din situl Tello (fostul oraș sumerian Girsu), unde au fost descoperite și alte obiecte ce prezentau arsuri similare.

"Această piesă a fost sustrasă ilegal din Irak", au afirmat specialiștii de la British Museum, conform cărora situl menționat "a fost intens jefuit la sfârșitul secolului al XIX-lea", dar și în timpul Războiului din Golf (1990-1991) și al războiului din Irak din 2003.

"Angajat în lupta împotriva comerțului ilicit", British Museum se declară "încântat să contribuie la restituirea acestui obiect important către Irak", care va fi expus în locațiile sale în așteptarea datei de restituire, în urma unui acord cu autoritățile irakiene. Ambasadorul irakian din Regatul Unit al Marii Britanii, Jaafar Al-Sadr, a salutat "formidabila cooperare" dintre British Museum și țara lui, adăugând că "și alte artefacte vor fi restituite în viitorul apropiat".

Din 2009, British Museum a contribuit la retrocedarea a peste 2.300 de antichități furate, inclusiv unele către Irak, a precizat instituția londoneză într-un comunicat, citând mai ales conurile din teracotă restituite Bagdadului în 2018 și cele 156 de tăblițe din argilă pe care sunt gravate texte cu scriere cuneiformă.

Cu toate acestea, muzeul londonez a fost criticat pentru faptul că nu a restituit anumite obiecte reclamate de țările lor de origine, în special Frizele Partenonului, pe care Grecia le revendică de mulți ani. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău