Brisbane, singurul oraș candidat, desemnat gazda Jocurilor Olimpice de vară din 2032 (CIO)

  • 21 Iulie 2021 13:21
Brisbane, singurul oraș candidat, desemnat gazda Jocurilor Olimpice de vară din 2032 (CIO)

Orașul australian Brisbane a obținut organizarea Jocurilor Olimpice de vară din 2032, miercuri, cu două zile înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor de la Tokyo, informează AFP.

Singurul candidat, orașul australian a fost ales de membrii Comitetului Internațional Olimpic reuniți în cea de-a 138-a sesiuni în capitala Japoniei și va urma astfel Parisului, gaza JO din 2024, și Los Angeles-ului, gazda Olimpiadei din 2028.

Această desemnare fără concurență poate surprinde, întrucât ceremonialul votului de departajare a orașelor candidate pentru găzduirea Jocurilor s-a derulat timp de decenii în viața olimpică, cu costisitorul său lobby din culise. Dar reforma adoptată în iunie 2019 permite CIO să înceapă în orice moment "un dialog" cu un candidat "preferențial", cu scopul de a dezamorsa reticența crescută în organizarea Jocurilor Olimpice, reducerea cheltuielilor și constituirea unui bazin de viitoare orașe-gazdă.

Ori Brisbane, ajutat de influența vicepreședintelui australian al CIO, John Coates, beneficiază de acest statut din februarie. În iunie, președintele forului olimpic internațional Thomas Bach a lăudat dosarul "irezistibil" și "pasiunea" australienilor pentru sport.

Australia, printre puținele țări care nu a ratat niciodată o ediție a Jocurilor de vară, este "un imens oraș olimpic", cu multiple naționalități, origini etnice și aproximativ 300 de limbi vorbite, a subliniat, miercuri, prim-ministrul Scott Morrison prin videoconferință.

Capitala statului Queensland, care a mai candidat pentru JO din 1992, atribuite Barcelonei, și gazda în 2018 a Jocurilor Commonwealth-ului, promite în același timp '''84 la sută din situri existente și temporare", un criteriu cheie pentru instanța olimpică.

Desemnarea anunțată a orașului Brisbane a nemulțumit Qatarul, care voia să organizeze JO din 2032, la fel ca și Seulul sau Phenianul, care oficializaseră în luna aprilie o candidatură comună.

Este pentru a treia oară în istorie când Australia va găzdui Jocurile Olimpice de vară, după Melbourne în 1956 și Sydney în 2000.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău