Brexitul scumpește studiile în Marea Britanie. Un master ar putea costa chiar și 20.000 de lire

  • 29 Iulie 2020 10:14
Brexitul scumpește studiile în Marea Britanie. Un master ar putea costa chiar și 20.000 de lire

Tinerii care vor să învețe la universități din Marea Britanie nu sunt speriați nici de pandemie, nici de Brexit. Se tem de dublarea taxelor de școlarizare, după ieșirea Regatului din Uniunea Europeană.

După Brexit, tuturor candidaților li se vor aplica taxe de studenți internaționali. Până acum, ajungeau până la 9.250 lire sterline/an pentru programele de licență și chiar 20.000 de lire pentru programele de masterat.

Alexandru Ghiță, fondator al unui program de finanțare de studii în străinătate: "De acum încolo, aceste taxe se pot duce la 12.000, 15.000, 18.000 de lire, în funcție de domeniul de studiu".

Bogdan Ghiță, profesor universitar în Marea Britanie: "Universitățile vor decide individual ce taxe vor aplica, foarte posibil echivalentul celor internaționale, din afara UE. Cel mai mare impact îl vor avea împrumuturile de studii." 

Împrumuturile acordate până acum de guvernul britanic le-au permis studenților să plătească anul universitar  

Alexandru Ghiță, fondator al unui program de finanțare de studii în străinătate: "Cu aceste credite susții niște oameni foarte buni să meargă la niște universități foarte bune care au o rată mare de succes din perspectiva angajabilității absolvenților lor".

Dincolo de grijile achitării taxelor, studenții sunt preocupați, în primul rând, de felul în care vor începe anul universitar.

Adina Cristescu, consilier educațional: "Îi sfătuim pe cât posibil să plece, să-și urmeze planurile pe care și le-au făcut, pentru că chiar dacă o parte din cursuri vor fi online, e bine să fie în campusuri".

Bogdan Ghiță, profesor universitar în Marea Britanie: "Toate informațiile sunt disponibile online, nu vor fi cursuri și nici laboratoare, vor fi mai degrabă un fel de seminarii în care studenții pot primi feedback pentru munca făcută".

După Marea Britanie, cele mai râvnite destinații pentru studii rămân Olanda, Franța, Danemarca și Spania. 

Bogdan Mărgărit, viitor masterand la o universitate din Olanda: "2.200 euro taxa de studiu plătită universității și în jur de 1000 de euro per lună, incluzând costul de cazare, mâncare, transport, materiale".

Aproape 35.000 de studenți învață peste hotare, potrivit UNESCO, ceea ce plasează România pe locul 5 în clasamentul statelor UE cu cei mai mulți studenți internaționali.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău