Brexitul îi pune pe fugă pe medicii europeni din Marea Britanie

  • 02 Aprilie 2017 17:16
Brexitul îi pune pe fugă pe medicii europeni din Marea Britanie

Guvernul de la Londra este supus unei presiuni intense în parlament pentru a le garanta locurile de muncă europenilor angajați în sistemul public de sănătate britanic.  

 Presa locală scrie că lipsa de medici este acută în Marea Britanie și că numărul specialiștilor europeni care au părăsit sistemul a crescut dramatic în ultima parte a anului trecut.   Potrivit statisticilor, plecarea medicilor europeni din sistemul de medicină publică din Marea Britanie a crescut cu 83% în perioada de după referendumul de anul trecut, comparativ cu 2015.  

Parlamentari conservatori, dar și din opoziția laburistă și liberal-democrată cer acum cabinetului condus de Theresa May nu doar să le garanteze dreptul de ședere în Marea Britanie medicilor și asistentelor medicale veniți din Europa, dar mai mult, ca recrutarea lor să continue independent de Brexit.  

Până acum, cabinetul britanic a refuzat orice angajament de acest gen.   Potrivit opoziției laburiste, dacă ar pleca cei 180.000 de angajați europeni din sistemul de medicină publică din Marea Britanie, criza în care se află acesta s-ar agrava dramatic.  

Apelul politicienilor intervine la capătul unei săptămâni în care pacienților din Anglia, de exemplu, li s-a comunicat că listele de așteptare se vor lungi pentru operații precum înlocuirea de genunchi sau de șold, pentru că trebuie alocate resurse în alte domenii.  

Peste 10.000 de angajați din România lucrează în medicina publică britanică, iar ambasadorul Dan Mihalache declara, într-o audiere anul trecut, într-o comisie a Parlamentului britanic, că impactul pozitiv al celor 4 până la 7 miliarde de euro repatriați anual de românii care muncesc în toată Europa are drept revers pierderea celor 100.000 de euro cheltuiți de statul român cu fiecare student la medicină care nu profesează la absolvirea in România. f

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău