Brexitul ar putea fi amânat. Șefa Comisiei Europene se îndoiește că un acord cu Londra va fi finalizat până la finalul anului viitor

  • 27 Decembrie 2019 13:42
Brexitul ar putea fi amânat. Șefa Comisiei Europene se îndoiește că un acord cu Londra va fi finalizat până la finalul anului viitor

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat „îngrijorarea serioasă” cu privire la faptul că blocul comunitar va putea încheia un acord comercial post-Brexit cu Marea Britanie în 2020, relatează agențiile Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Una dintre sarcinile urgente ale noii Comisii Europene va fi să stabilească împreună cu Londra condiţiile relaţiei sale cu UE după ieşirea planificată pe 31 ianuarie. După această dată Regatul Unit va rămâne într-un acord de tranziţie până la sfârşitul anului 2020, timp în care negociatorii dezbat viitoarele relaţii comerciale.

„Sunt foarte îngrijorată, având în vedere puţinul timp pe care îl avem”, a declarat von der Leyen pentru ziarul francez Les Echos într-un interviu publicat vineri.

„Nu este vorba doar de negocierea unui acord de comerţ liber, ci de multe alte subiecte. Mi se pare că, de ambele părţi, trebuie să ne întrebăm serios dacă toate aceste negocieri sunt realizabile într-un timp atât de scurt”, a spus ea.

„Cred că ar fi rezonabil să facem un bilanţ la jumătatea anului şi, dacă este necesar, să acceptăm o prelungire a perioadei de tranziţie”, a adăugat preşedinta Comisiei Europene.

În cadrul acordului de retragere pe care premierul Boris Johnson l-a convenit cu UE, dar care nu a fost încă aprobat de Parlament, Marea Britanie ar putea solicita o prelungire de un an sau doi. Însă Johnson, care a câştigat o majoritate confortabilă la alegerile generale anticipate din Marea Britanie din această lună, insistă că nu va cere mai mult timp şi pregăteşte legislaţia care să interzică o astfel de acţiune.

În acest caz, negociatorii vor avea la dispoziţie doar 11 luni pentru încheierea unui acord comercial, sarcină pe care oficialii ambelor părţi au descris-o ca fiind extrem de ambiţioasă.

La începutul acestei săptămâni, negociatorul european pentru Brexit, Michel Barnier, a recunoscut că acordul şi ratificarea unei relaţii post-Brexit până la sfârşitul anului 2020, aşa cum a cerut premierul britanic Boris Johnson, va fi o provocare uriaşă, dar a dat asigurări că se va face tot posibilul, chiar dacă nu se poate realiza totul.

Dacă anul 2020 se încheie fără a fi încheiat un acord, Marea Britanie va rupe legăturile cu uriaşa piaţă unică a UE, fără acorduri ulterioare pentru a proteja locurile de muncă şi comerţul de ambele părţi.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
3 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:59 %
Vint:7,2 m/s
Wed
4 °C
Thu
6 °C
Fri
8 °C
Sat
10 °C
Sun
9 °C

Curs oficial BNM 31 Martie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1152 0.2034
USD 18.1709 0.0832
RON 4.1658 0.0474
UAH 0.6473 0.0012
RUB 0.2275 -0.0038
Arhivă Radio Chișinău