Brexitul ar putea fi amânat. Șefa Comisiei Europene se îndoiește că un acord cu Londra va fi finalizat până la finalul anului viitor
-
27 Decembrie 2019 13:42
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat „îngrijorarea serioasă” cu privire la faptul că blocul comunitar va putea încheia un acord comercial post-Brexit cu Marea Britanie în 2020, relatează agențiile Reuters și AFP, citate de Agerpres.
Una dintre sarcinile urgente ale noii Comisii Europene va fi să stabilească împreună cu Londra condițiile relației sale cu UE după ieșirea planificată pe 31 ianuarie. După această dată Regatul Unit va rămâne într-un acord de tranziție până la sfârșitul anului 2020, timp în care negociatorii dezbat viitoarele relații comerciale.
„Sunt foarte îngrijorată, având în vedere puținul timp pe care îl avem”, a declarat von der Leyen pentru ziarul francez Les Echos într-un interviu publicat vineri.
„Nu este vorba doar de negocierea unui acord de comerț liber, ci de multe alte subiecte. Mi se pare că, de ambele părți, trebuie să ne întrebăm serios dacă toate aceste negocieri sunt realizabile într-un timp atât de scurt”, a spus ea.
„Cred că ar fi rezonabil să facem un bilanț la jumătatea anului și, dacă este necesar, să acceptăm o prelungire a perioadei de tranziție”, a adăugat președinta Comisiei Europene.
În cadrul acordului de retragere pe care premierul Boris Johnson l-a convenit cu UE, dar care nu a fost încă aprobat de Parlament, Marea Britanie ar putea solicita o prelungire de un an sau doi. Însă Johnson, care a câștigat o majoritate confortabilă la alegerile generale anticipate din Marea Britanie din această lună, insistă că nu va cere mai mult timp și pregătește legislația care să interzică o astfel de acțiune.
În acest caz, negociatorii vor avea la dispoziție doar 11 luni pentru încheierea unui acord comercial, sarcină pe care oficialii ambelor părți au descris-o ca fiind extrem de ambițioasă.
La începutul acestei săptămâni, negociatorul european pentru Brexit, Michel Barnier, a recunoscut că acordul și ratificarea unei relații post-Brexit până la sfârșitul anului 2020, așa cum a cerut premierul britanic Boris Johnson, va fi o provocare uriașă, dar a dat asigurări că se va face tot posibilul, chiar dacă nu se poate realiza totul.
Dacă anul 2020 se încheie fără a fi încheiat un acord, Marea Britanie va rupe legăturile cu uriașa piață unică a UE, fără acorduri ulterioare pentru a proteja locurile de muncă și comerțul de ambele părți.