Brexit: Un acord este ''foarte dificil dar posibil'', susține Michel Barnier

  • 09 Octombrie 2019 15:44
Brexit: Un acord este ''foarte dificil dar posibil'', susține Michel Barnier

Negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat miercuri că obținerea unui acord de ieșire cu Londra este "foarte dificil dar posibil" în pofida impasului din ultimele zile, dând asigurări că "negocierile tehnice" continuă, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Cred că un acord este posibil, foarte dificil dar posibil", a declarat el pentru postul britanic Sky News, în ajunul unei întâlniri cu ministrul britanic pentru Brexit Steve Barclay.

Europenii au dat termen până la finalul săptămânii guvernului britanic pentru a le prezenta un compromis acceptabil și a ajunge la o separare amiabilă pe 31 octombrie.

Negocierile dificile au continuat marți la Bruxelles în baza unui proiect prezentat săptămâna trecută de Boris Johnson pentru a încerca să pună capăt problemei frontierei irlandeze. Planul britanic a fost respins de europeni în forma primită.

Negocierile nu au permis până acum soluționarea punctelor în dezacord și surse britanice au calificat marți un acord foarte improbabil, după o convorbire telefonică dificilă între Boris Johnson și Angela Merkel.

"Propunerea guvernului britanic nu constituie o soluție satisfăcătoare", a repetat miercuri comisarul european pentru buget, Gunther Oettinger.

Obiectivul este ajungerea la un compromis înainte de summitul european de pe 17 și 18 octombrie. În lipsa unui acord pe 19 octombrie, o lege îi impune prim-ministrului Boris Johnson să solicite o amânare de trei luni, deși el a promis că Brexitul va avea loc pe 31 octombrie, indiferent ce-ar fi.

Potrivit mai multor media britanice, guvernul intenționează să convoace o sesiune extraordinară a Parlamentului pe 19 octombrie, indiferent care ar fi rezultatul summitului UE. Ar fi pentru prima dată când deputații se reunesc într-o sâmbătă de la sfârșitul războiului din Insulele Malvine în 1982.

Între timp, președintele francez Emmanuel Macron se va întâlni la Paris cu cancelarul german Angela Merkel pe 13 octombrie pentru a discuta despre summitul crucial de săptămâna viitoare, a anunțat biroul lui Macron miercuri, potrivit Reuters.

Cei doi lideri vor pregăti summitul franco-german de pe 16 octombrie, dar și summitul UE de pe 17-18 octombrie, în cadrul căruia este probabil să se discute planurile Marii Britanii de a ieși din UE.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
25
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:2,1 m/s
Fri
23
Sat
23
Sun
23
Mon
14
Tue
16

Curs oficial BNM 10 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0143
USD 17.1929 -0.0722
RON 4.0207 -0.0031
UAH 0.6382 -0.0016
RUB 0.2429 0.0003
Arhivă Radio Chișinău