Brexit: UE nu va accepta redeschiderea Acordului de retragere, susține ministrul german al afacerilor europene

  • 29 Septembrie 2020 13:34
Brexit: UE nu va accepta redeschiderea Acordului de retragere, susține ministrul german al afacerilor europene

Uniunea Europeană nu va accepta punerea sub semnul întrebării a Acordului privind Brexitul, semnat în urmă cu nouă luni, avertizează ministrul german al afacerilor europene Michael Roth, a cărui țară asigură președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, într-o scrisoare deschisă adresată guvernului britanic, transmite marți Reuters, preluat de Agerpres.

''Legea privind piața internă britanică va încălca grav părți esențiale ale Acordului de retragere'', a menționat Roth în scrisoarea respectivă, al cărei text a fost publicat marți de săptămânalul german Der Spiegel.

''Acordul de retragere, care la urma urmei este un tratat internațional, a fost negociat și semnat doar acum nouă luni și deja îl puneți din nou sub semnul întrebării? Uniunea Europeană nu poate și nu va accepta asta'', a adăugat demnitarul german.

El a subliniat că un acord privind relațiile viitoare va fi posibil dacă atât Regatul Unit, cât și UE dau dovadă de disponibilitate pentru un compromis, dar a precizat că blocul comunitar este bine pregătit dacă nu se va ajunge la un acord asupra relațiilor post-Brexit.

La Bruxelles este în desfășurare o rundă de negocieri oficiale între UE și Regatul Unit, înaintea summitului extraordinar al UE din 1-2 octombrie consacrat evaluării progreselor și eventualei adoptări a unei decizii de accelerare a pregătirilor blocului comunitar pentru scenariul absenței unui acord.

Regatul Unit a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condițiile despărțirii.

Țara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziție, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul și Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relație, în special legătura comercială, cu speranța că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În cazul absenței unui asemenea acord, viitoarea relație comercială dintre UE și Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizației Mondiale a Comerțului.

În virtutea protocolului privind Irlanda de Nord, această provincie britanică ar trebui să urmeze unele dintre regulile UE după perioada de tranziție post-Brexit pentru a garanta absența frontierei fizice cu Republica Irlanda, membră a UE, și pentru a evita reapariția tensiunilor în această regiune.

Londra susține că face eforturi pentru a ajunge la un acord, dar își menține poziția conform căreia orice acord trebuie să respecte suveranitatea țării, în timp ce Uniunea Europeană afirmă că, dată fiind proximitatea Regatului Unit față de blocul comunitar, britanicii trebuie să accepte condiții simetrice care să garanteze o concurență loială.

În urmă cu trei săptămâni, Comisia Europeană a dat termen Regatului Unit până la finalul lunii septembrie pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuție angajamentele asumate de Londra în cadrul Brexitului, care a adus ''atingere gravă încrederii'', subliniind că Uniunea Europeană nu va ezita să se adreseze justiției. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău