Brexit | Theresa May revine la Bruxelles pentru a discuta cu o Uniune Europeană inflexibilă

  • 20 Februarie 2019 17:45
Brexit | Theresa May revine la Bruxelles pentru a discuta cu o Uniune Europeană inflexibilă

Premierul britanic Theresa May a insistat miercuri că va încerca în continuare să renegocieze cu Uniunea Europeană clauza de salvgardare (''backstop'') privind frontiera nord-irlandeză, principalul obstacol în calea aprobării de către parlamentul de la Londra a acordului privind Brexitul, dar a refuzat în același timp să excludă o ieșire a Regatului Unit din UE pe 29 martie fără un acord, relatează agențiile EFE și AFP, citate de Agerpres.

Vorbind în fața Camerei Comunelor înainte de a pleca la Bruxelles, Theresa May și-a schițat prioritățile în vedere întâlnirii pe care o va avea în cursul serii cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Șefa executivului de la Londra a enunțat trei variante, și anume înlocuirea clauzei de ''backstop'' cu ''aranjamente alternative'', așa cum a cerut Camera Comunelor când i-a respins acordul convenit cu UE, stabilirea unei date limită pentru valabilitatea acelei clauze sau introducerea unui mecanism care să permită Regatului Unit să revoce unilateral clauza de ''backstop''.

Însă blocul comunitar a respins până în prezent orice renegociere a acordului privind Brexitul. Europenii ''nu pot accepta o limitare în timp a ''backstop-ului'', nici o clauză de ieșire unilaterală'' din acest mecanism, a declarat purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

În pofida insistențelor liderului opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, premierul britanic a refuzat din nou să excludă o ieșire din UE fără un acord, refuzând de asemenea amânarea datei acestei ieșiri după 29 martie și a avertizat că o astfel de amânare ar echivala cu ''rămânerea în UE''.

După ce săptămâna trecută Camera Comunelor a respins o moțiune prin care Theresa May a dorit să obțină din partea deputaților o reconfirmare a mandatului pentru a încerca o revizuire a acordului privind Brexitul convenit cu Uniunea Europeană, dar respins pe 15 ianuarie de către legislativul de la Londra, șefa executivului a promis că pe 27 februarie va veni din nou în fața legislativului pentru un vot pe tema Brexitului, indiferent ce se va întâmpla până atunci la tratativele cu Bruxellesul.

Dacă atunci deputații Camerei Comunelor vor putea din nou propune amendamente la acordul de retragere, este posibil ca adversarii Brexitului să încerce încă o dată prin astfel de amendamente să transfere controlul asupra Brexitului de la guvern către parlament, după două tentative eșuate în acest demers care, dacă ar reuși, s-ar crea premisele întârzierii sau anulării Brexitului, eventual prin convocarea unui nou referendum.

Theresa May a acceptat clauza privind frontiera nord-irlandeză pentru a debloca negocierile cu UE intrate la un moment dat în impas, dar prevederea privind ''backstop-ul'' a condus la respingerea acordului în parlamentul de la Londra, deputații britanici eurosceptici considerând că ea riscă să mențină Regatul Unit pe termen nedefinit în uniunea vamală europeană.

Theresa May se întâlnește miercuri la ora 17:30 GMT cu Jean-Claude Juncker. ''Vom avea o discuție amicală, dar nu mă aștept la progrese'', a declarat acesta din urmă despre întâlnirea pentru care nu a fost programată nicio conferință de presă comună.

Sursa: Agerpres 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău