Brexit | Staruri ale scenei muzicale i-au adresat o scrisoare deschisă premierului Theresa May

  • 07 Octombrie 2018 17:07
Brexit | Staruri ale scenei muzicale i-au adresat o scrisoare deschisă premierului Theresa May

Staruri ale scenei muzicale, între care Ed Sheeran, Sting, Damon Albarn și alți câțiva zeci de muzicieni inclusiv din afara Regatului Unit, i-au trimis o scrisoare deschisă prim-ministrului Theresa May, exprimându-și îngrijorarea față de consecințele ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează duminică France Presse.

Ei numesc Brexitul ''o închisoare culturală'' care amenință ''toate sectoarele din industria muzicală".

Textul a fost publicat în The Observer, ediția duminicală a cotidianului The Guardian (centru-stânga), la inițiativa muzicianului irlandez Bob Geldof, care a militat pentru menținerea țării în blocul european.

Printre semnatari se numără dirijorul Simon Rattle, bateristul formației Queen, Roger Taylor, dar și cântărețul american Paul Simon.

"Brexitul va avea un impact asupra tuturor sectoarelor industriei muzicale. Fie ca este vorba de turnee, de vânzări, de drepturi de autor sau de colectare a drepturilor de autor", scriu ei.

De fapt, consecințele se văd deja, subliniază semnatarii. În urma referendumului din 2016, "căderea lirei sterline a dus la o creștere considerabilă a costurilor echipamentelor, închirierii studiourilor (...), fără a menționa scăderea veniturilor familiilor, ceea ce înseamnă mai puțini bani pentru a merge în cluburi și a cumpăra muzică, tricouri".

"Am decis să ne închidem într-o închisoare culturală", spun ei despre Brexit, care va deveni efectiv la 29 martie 2019. ''Este complet nebunesc. Trebuie să ne reluăm viitorul, să reformăm și să restructurăm UE. Când Europa are probleme, britanicii nu trebuie să renunțe. Ei nu trebuie să se retragă, trebuie să își dubleze eforturile''.

Întrebat de The Observer, Bob Geldof a cerut organizarea unui nou referendum privind ieșirea din UE, singura modalitate, în opinia sa, de a preveni ca Brexitul "să ne distrugă viitorul''.

Această opțiune, care reunește din ce în ce mai mulți britanici, a fost totuși puternic respinsă de guvernul conservator al Theresei May.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău