Brexit: Regatul Unit preia ''controlul deplin'' de la UE la 1 ianuarie, anunță premierul Boris Johnson

  • 07 Octombrie 2020 14:54
Brexit: Regatul Unit preia ''controlul deplin'' de la UE la 1 ianuarie, anunță premierul Boris Johnson

Regatul Unit își va relua la 1 ianuarie controlul deplin asupra banilor noștri, frontierelor noastre și legilor noastre, a declarat miercuri premierul britanic Boris Johnson, referitor la perioada de tranziție care se încheie la finalul acestui an, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

''Această țară nu doar a părăsit Uniunea Europeană, dar la 1 ianuarie ne vom relua controlul integral asupra banilor noștri, asupra frontierelor noastre și asupra legilor noastre'', a declarat Johnson în parlament, repetând o formulă care l-a ajutat să câștige alegerile anul trecut.

Runda de negocieri desfășurată săptămâna trecută între Uniunea Europeană și Londra, ultima programată, nu a reușit să soluționeze toate problemele rămase în suspensie.

Principalele divergențe sunt legate de solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de comerț liber - fără cote și taxe vamale - Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, pentru a evita o posibilă concurență neloială din partea britanicilor pe piața europeană. Un dosar sensibil este și cel referitor la pescuit.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie acest an, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condițiile despărțirii.

Țara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziție, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul și Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relație, în special legătura comercială, cu speranța că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Dacă un asemenea acord nu este convenit, viitoarea relație comercială dintre UE și Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizației Mondiale a Comerțului.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău