Brexit: Regatul Unit cere mai mult realism din partea UE

  • 08 Septembrie 2020 11:57
Brexit: Regatul Unit cere mai mult realism din partea UE

Regatul Unit a invitat Uniunea Europeană să demonstreze mai mult 'realism' pentru reluarea, marți, a negocierilor dificile cu privire la relația lor în perioada post-Brexit, afirmând totodată că își accelerează pregătirile în vederea unui 'no-deal', informează France Presse, preluat de Agerpres.

Dacă Uniunea Europeană nu va începe să manifeste mai multă flexibilitate pentru a ajuta la încheierea unui acord de liber schimb după modelul canadian, atunci guvernul de la Londra va fi bucuros să părăsească blocul comunitar și fără un acord, a declarat marți ministrul britanic pentru locuințe, Robert Jenrick, citat de Reuters.

'Ne dorim să plecăm cu un acord de liber schimb după modelul celui canadian -- aceasta a fost întotdeauna preferința noastră - și credem că este încă posibil', a declarat Robert Jenrick în cadrul unei intervenții la Sky News, întrebat dacă se așteaptă la un Brexit fără acord.

'Dar... dacă ei nu manifestă un grad mai mare de flexibilitate și realism, pe care noi ni-l dorim să-l arate, atunci vom pleca cu un tip de acord comercial existent în relația UE cu Australia și cu alte țări și credem că acesta este, de asemenea, un aranjament bun pentru viitor', a afirmat ministrul britanic.

La rândul său, negociatorul britanic pentru Brexit David Frost a declarat într-un comunicat luni seara că 'UE trebuie să manifeste mai mult realism cu privire la statutul nostru de țară independentă'. Potrivit lui, 'nu ne putem permite să reluăm aceleași lucruri' după 'șase luni de dialog'.

Marea Britanie a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, la aproape patru ani după un referendum considerat istoric ce a marcat sfârșitul a aproape 50 de ani de apartenență la Uniunea Europeană. Dar ea rămâne guvernată de reglementări europene până la sfârșitul lunii decembrie, în timp ce cele două părți încearcă să încheie un acord liber schimb, notează AFP.

În timp ce negocierile frânează în special din cauza problemelor legate de pescuit și de concurența echitabilă timpul presează, Bruxellesul subliniind necesitatea unui acord până la sfârșitul lunii octombrie pentru a permite o ratificare europeană la timp.

În comunicatul său, negociatorul britanic a spus că dorește să transmită marți un 'mesaj clar' omologului său european Michel Barnier: 'Trebuie să facem progrese săptămâna aceasta dacă vrem să ajungem la un acord în timp util'.

Dacă nu va fi găsit un compromis în 'timpul foarte limitat ce ne este alocat, atunci vom avea condiții comerciale similare cu cele pe care le are UE cu Australia', a spus Frost, avertizând că Marea Britanie 'și-a accelerat pregătirile' în acest sens 'pentru sfârșitul anului'.

Premierul britanic Boris Johnson a amenințat deja în cursul zilei de luni că ar putea 'să trântească ușa' negocierilor, crescând temerile în posibilitatea unui 'no deal' potențial distructiv pentru economie.

'UE a fost foarte clară pe tema calendarului său. Eu de asemenea. Trebuie să avem un acord cu prietenii noștri europeni până la Consiliul European din 15 octombrie pentru ca acesta să poată să intre în vigoare până la sfârșitul anului', a subliniat liderul conservator, citat de AFP.

În caz contrar, 'trebuie să acceptăm situația și să mergem mai departe', a avertizat Johnson, asigurând că absența unui acord va fi un 'rezultat bun', permițând Regatului Unit să 'prospere', având 'libertatea de încheia acorduri comerciale cu toate țările din lume'.

Deja încărcată, atmosfera în ajunul reluării negocierilor a devenit și mai apăsătoare după ce Financial Times a dezvăluit că guvernul britanic intenționează să prezinte miercuri un text de lege în care revine asupra anumitor părți ale acordului care a stat la baza ieșirii Regatului Unit din UE la 31 ianuarie.

Acest text vizează să garanteze absența unei frontiere fizice între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, membră a UE, și să evite recrudescența tensiunilor în această regiune, însângerată de trei decenii de 'turbulențe'. Boris Johnson va insista marți asupra acestui punct în timpul discuțiilor sale cu negociatorii europeni, hotărât să nu lase Irlanda de Nord izolată de restul Regatului Unit, a declarat Telegraph în ediția sa de marți.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău