Brexit: Proiectul de lege controversat al premierului Boris Johnson a fost adoptat în Camera Comunelor

  • 15 Septembrie 2020 09:27
Brexit: Proiectul de lege controversat al premierului Boris Johnson a fost adoptat în Camera Comunelor

Proiectul de lege al premierului britanic Boris Johnson de a se reveni, cu încălcarea dreptului internațional, asupra anumitor angajamente asumate în contextul Brexit-ului, a trecut luni un prim obstacol, fiind adoptat în Camera Comunelor, în pofida faptului că o parte a taberei conservatoare s-a opus, transmite AFP.

Un afront pentru europeni în mijlocul negocierilor comerciale, proiectul de lege, care conține dispoziții controversate privind Irlanda de Nord, a fost aprobat cu 340 de voturi pentru și 263 împotrivă, după o zi de dezbateri aprinse în Camera Comunelor pe tema Brexitului intrat oficial în vigoare pe 31 ianuarie.

Votul nu constitue o surpriză având în vedere majoritatea confortabilă de care dispune partidul premierului Boris Johnson în camera inferioară a parlamentului britanic, dar continuarea procedurilor parlamentare ar putea fi mai incertă, în special în privința examinării, la începutul săptămânii viitoare, a unui amendament ce ar impune o blocare în parlament înaintea oricărei modificări a acordului de părăsire a UE.

Mai este nevoie și de un vot în Camera Lorzilor, unde există temerea privind riscul ca adoptarea proiectului de lege să afecteze credibilitatea Marii Britanii pe scena internațională.

Premierul Boris Johnson a venit în Camera Comunelor pentru a-și susține propunerea pe care o consideră "esențială pentru menținerea integrității politice și economice a Marii Britanii". El a acuzat UE că folosește dispozițiile menite să asigure pacea în Irlanda de Nord ca "pârghie" în negocierile în curs și că amenință să creeze "o frontieră vamală în propria noastră țară".

Proiectul său de lege reprezintă o "plasă de siguranță" sau o "poliță de asigurare" la care Londra nu va trebui să recurgă dacă va ajunge la un acord cu Bruxelles-ul.

"Niciun prim-ministru britanic, niciun guvern, niciun parlament nu ar putea accepta" astfel de condiții, a argumentat Johnson, răspunzând în special criticilor formulate de cinci dintre predecesorii săi, de la John Major la Theresa May.

Tratatul prevede dispoziții vamale speciale pentru Irlanda de Nord, menite în special să evite restabilirea unei frontiere fizice între Republica Irlanda, membră a UE și provincia britanică, în conformitate cu acordul de pace din 1998.

Irlanda de Nord trebuie să respecte, timp de patru ani, anumite dispoziții europene, în special în ceea ce privește comerțul cu mărfuri. În opinia Londrei, UE amenință cu refuzul includerii Marii Britanii pe lista țărilor autorizate să exporte produse alimentare către acest teritoriu, ceea ce ar împiedica importurile în Irlanda de Nord din restul țării.

În pofida acestor tensiuni puternice, negocierile cu UE privind viitoarea relație comercială urmează să fie reluate marți la Bruxelles. Discuțiile de până acum nu au avut rezultate semnificative pe două subiecte de interes: respectarea de către Londra a unor norme prin care să se evite crearea unei concurențe neloiale și condițiile accesului în apele britanice pentru pescarii din statele membre UE.

Cele două părți au afirmat că trebuie convenit un acord în octombrie pentru a se evita impunerea de taxe vamale între Marea Britanie și blocul european, ceea ce riscă să agraveze criza economică istorică cauzată de pandemia noului coronavirus. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău