Brexit: Premierul britanic îi cere Uniunii Europene să răspundă noilor lui propuneri

  • 07 Octombrie 2019 15:34
Brexit: Premierul britanic îi cere Uniunii Europene să răspundă noilor lui propuneri

Premierul britanic Boris Johnson i-a cerut luni Uniunii Europene să transmită în detaliu îngrijorările sale în legătură cu Brexitul și a subliniat că el deja a făcut un ''mare compromis'' pentru a încheia un nou acord cu Bruxellesul, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Aflat într-o vizită la un spital din apropierea Londrei, Johnson a declarat că a făcut o ofertă foarte generoasă, corectă și rezonabilă.

''Ce am dori să auzim acum de la voi (Uniunea Europeană) este la ce vă gândiți. Dacă aveți probleme cu propunerile pe care le-am prezentat, atunci hai să le detaliem și să le discutăm. Problema este care sunt obiecțiile UE la asta, care este sugestia UE? Nu am auzit detalii de la ei (Uniunea Europeană) despre ce probleme cred ei că există'', a spus șeful guvernului britanic.

Premierul britanic Boris Johnson i-a scris miercuri președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, oferindu-i ceea ce el a numit un "compromis rezonabil" pentru modificarea acordului privind Brexit-ul în legătură cu frontiera irlandeză.

Noul plan propus de Marea Britanie prevede ca Irlanda de Nord să aparțină aceleiași zone vamale ca Marea Britanie, dar ca provincia britanică să păstreze regulile UE pe o perioadă de tranziție, pentru toate bunurile, nu doar pentru produsele agricole.

Până la sfârșitul perioadei de tranziție după Brexit, în decembrie 2020, parlamentul și executivul din Irlanda de Nord vor trebui să își dea acordul pentru acest sistem, iar apoi vor trebui să îl aprobe la fiecare patru ani, conform documentului. Pentru a se evita verificările vamale, va fi introdus un sistem de declarații, cu un proces simplificat pentru micii comercianți.

Documentul precizează că propunerile ar garanta integritatea pieței unice a UE și ar respecta acordul de pace din Vinerea Mare din 1998 care a pus capăt a trei decenii de conflicte sectariene în provincie. Această ofertă a fost prezentată de Boris Johnson ca fiind singura alternativă la un Brexit fără acord la 31 octombrie.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
22
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:3,6 m/s
Tue
19
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
22

Curs oficial BNM 06 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3895 -0.0444
USD 17.2619 0.0347
RON 4.0083 -0.0122
UAH 0.6355 0.0018
RUB 0.2426 -0.0022
Arhivă Radio Chișinău