Brexit: Premierul britanic Boris Johnson a suferit o înfrângere dură în Camera Lorzilor (Reuters)

  • 10 Noiembrie 2020 11:33
Brexit: Premierul britanic Boris Johnson a suferit o înfrângere dură în Camera Lorzilor (Reuters)

Premierul britanic Boris Johnson a suferit luni o înfrângere dură în Camera Lorzilor (camera superioară a parlamentului) în privința legii asupra pieței interne, act normativ ce i-ar permite șefului executivului de la Londra puterea de a anula o prevedere din Acordul de retragere din Uniunea Europeană, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Legea privind piața internă este menită să protejeze schimburile comerciale în interiorul Regatului Unit după Brexit. Ea conține clauze care, potrivit executivului britanic, sunt necesare pentru a proteja statutul delicat al Irlandei de Nord ca parte a Regatului Unit, dar care ar încălca dreptul internațional ''într-o manieră limitată și specifică''.

Camera Lorzilor a votat scoaterea acelor clauze din textul legii. Partidul Conservator, aflat la guvernare, nu dispune de o majoritate în această cameră și chiar unii membrii ai acestei formațiuni s-au opus clauzelor respective.

''Guvernul trebuie să înțeleagă sensul, să accepte înlăturarea acestor clauze deranjante și să înceapă să reconstruiască reputația noastră internațională'', a declarat lidera grupului laburist din Camera Lorzilor, Angela Smith.

Totuși, executivul a anunțat că va supune din nou dezbaterii clauzele respective atunci când legea revine în cealaltă cameră a parlamentului, Camera Comunelor, unde actul normativ a trecut în primă lectură cu 340 de voturi pentru și 256 de voturi împotrivă.

''Am afirmat clar, în mod consecvent, că aceste clauze reprezintă o plasă de siguranță pentru a proteja integritatea pieței interne a Regatului Unit și câștigurile imense ale procesului de pace (din Irlanda de Nord)'', a explicat o purtătoare de cuvânt a guvernului.

Publicarea legii, în luna septembrie, a atras unele critici pe plan extern. Președintele ales al SUA Joe Biden a scris pe Twitter, la 16 septembrie, că orice demers care ar pune în pericol acordul de pace dintre Republica Irlanda și provincia Irlanda de Nord ar amenința comerțul între Washington și Londra.

Articolul 5 din Acordul de retragere prevede că Uniunea Europeană și Regatul Unit trebuie să ia toate măsurile corespunzătoare pentru a asigura îndeplinirea obligațiilor care rezultă din acordul în cauză și să se abțină de la orice măsuri care ar putea pune în pericol realizarea acestor obiective. Ambele părți au obligația de a coopera cu bună-credință în îndeplinirea sarcinilor care rezultă din Acordul de retragere.

La 9 septembrie 2020, guvernul de la Londra a depus un proiect de lege care, dacă ar fi adoptat, ar încălca în mod flagrant Protocolul privind Irlanda și Irlanda de Nord, întrucât ar permite autorităților britanice să nu țină seama de efectele juridice ale dispozițiilor de fond ale protocolului în temeiul Acordului de retragere. Reprezentanții guvernului Regatului Unit au recunoscut această încălcare, afirmând că obiectivul urmărit este de a permite Regatului Unit să se sustragă în mod permanent obligațiilor care decurg din protocol. Guvernul Regatului Unit nu a retras părțile controversate ale proiectului de lege, în pofida solicitărilor Uniunii Europene.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condițiile despărțirii.

Țara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziție, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul și Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relație, în special legătura comercială, cu speranța că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În cazul absenței unui asemenea acord, viitoarea relație comercială dintre UE și Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizației Mondiale a Comerțului.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău