Brexit | Negociatorul-șef al UE afirmă că este realist să se ajungă la un acord cu Londra în 6-8 săptămâni

  • 10 Septembrie 2018 17:56
Brexit | Negociatorul-șef al UE afirmă că este realist să se ajungă la un acord cu Londra în 6-8 săptămâni

Negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a estimat luni, la o conferință în Slovenia, că este realist ca un acord privind 'divorțul' dintre Marea Britanie și UE să fie încheiat în 6-8 săptămâni, a anunțat ambasada britanică la Ljubljana, potrivit Reuters.

''Cred că dacă suntem realiști putem ajunge la un acord asupra primei etape a negocierilor, adică tratatul privind Brexit, în termen de șase sau opt săptămâni'', a spus Barnier.

''Ținând cont de timpul necesar pentru procesul de ratificare - Camera Comunelor, pe de o parte, Parlamentul European și Consiliul European, pe de altă parte - trebuie să ajungem la un acord până la începutul lui noiembrie. Cred că (acest lucru) este posibil'', a menționat oficialul UE.

David Lidington, șeful de cabinet al premierului britanic Theresa May, a declarat sâmbătă că o ieșire ordonată din Uniunea Europeană încă este cel mai probabil scenariu, dar a subliniat că un acord cu Bruxelles-ul ar trebui încheiat cel mai târziu în luna noiembrie.

În discursul său rostit în cadrul conferinței anuale Ambrosetti, desfășurată în nordul Italiei, Lidington a spus că țara sa dorește un acord care să mulțumească toate statele UE, dar a precizat că Marea Britanie a pregătit un plan pentru eventualitatea absenței unui acord privind viitoarele relații între Londra și Bruxelles. El a accentuat că este important ca negocierile să se încheie cel mai târziu în luna noiembrie, pentru ca parlamentul britanic și parlamentele celorlalte 27 de state membre ale UE să aibă suficient timp pentru a aproba textul acordului.

Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 29 martie 2019, dar până în prezent nu există un acord cu Bruxelles-ul privind viitoarele relații, iar unii parlamentari britanici susțin ideea organizării unui nou referendum de tipul celui desfășurat în iunie 2016, când o majoritate a electoratului britanic s-a pronunțat pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană.

Atât Marea Britanie, cât și UE afirmă că doresc să ajungă la un acord privind 'divorțul' cu ocazia Consiliului European din 18 octombrie, însă mulți diplomați consideră că această țintă este mult prea optimistă. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,07
Câțiva nori
Umiditate:81 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău