Brexit | Naționaliștii irlandezi cer referendum pentru unitate dacă retragerea din UE se face fără acord

  • 06 Februarie 2019 16:03
Brexit | Naționaliștii irlandezi cer referendum pentru unitate dacă retragerea din UE se face fără acord

Naționaliștii irlandezi din Ulster au avertizat miercuri că dacă nu va exista un acord pentru Brexit va trebui organizat un referendum privind unitatea Irlandei, informează Reuters, citat de Agerpres.

Referindu-se la premierul britanic Theresa May, lidera partidului naționalist nord-irlandez Sinn Fein, Mary Lou McDonald, a declarat: "Trebuie să îi spunem că, în eventualitatea unui dezastru, în eventualitatea unui dezastru al conservatorilor, trebuie să există o revenire democratică asupra Acordului din Vinerea Mare, iar ea trebuie să înceapă pregătirile pentru un referendum despre unitatea Irlandei".

"Dacă politica britanică nu poate accepta nevoile specifice ale acestei țări, ale Irlandei de Nord, dacă politica britanică este incapabilă să recunoască și să respecte Acordul din Vinerea Mare și să evite un regim mai dur la frontieră (între Republica Irlanda, membră a UE, și Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit - n.red.) atunci singura opțiune finală - mecanismul de siguranță de ultimă instanță - este un referendum privind unitatea irlandezilor", a insistat McDonald.

Acordul din Vinerea Mare, încheiat în 1998 între partidele politice nord irlandeze, pe plan intern, și între guvernele de la Dublin și Londra, pe plan internațional, a stabilit, printre altele, că nu vor exista controale la frontiera dintre Ulster și restul Irlandei. În eventualitatea unui Brexit fără acord între Regatul Unit și Uniunea Europeană, acest aranjament ar fi dificil de respectat în același timp cu legislația legată de uniunea vamală europeană.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău