Brexit: Michel Barnier consideră că este dificil să se ajungă la o soluție cu Londra

  • 23 Septembrie 2019 16:52
Brexit: Michel Barnier consideră că este dificil să se ajungă la o soluție cu Londra

Negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a estimat luni, la Berlin, că este ''dificil'' de ajuns la un acord cu Regatul Unit privind ieșirea țării din Uniunea Europeană, în pofida noilor propuneri prezentate de Londra, informează AFP, preluat de Agerpres.

''Pe baza poziției britanice actuale, este dificil de văzut cum putem ajunge la o soluție operațională juridic care să răspundă tuturor obiectivelor plasei de siguranță'', a declarat Barnier, într-o conferință de presă comună cu ministrul german de externe Heiko Maas.

La începutul lunii septembrie, parlamentul britanic a votat o lege vizând evitarea unei ieșiri din Uniunea Europeană fără acord, care îl obligă pe șeful guvernului să ceară o amânare de trei luni a Brexitului dacă nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie.

În centrul divergențelor între Londra și Bruxelles se află clauza privind așa-numita ''plasă de siguranță ("backstop"), care prevede că Marea Britanie în întregime rămâne într-un "teritoriu vamal unic" cu UE, în lipsa unei soluții mai bune la finalul perioadei de tranziție, pentru a evita reintroducerea frontierei fizice între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, stat membru al UE.

Președinția Consiliului UE, deținută în acest semestru de Finlanda, i-a cerut Marii Britanii o propunere de acord scrisă privind Brexitul până la sfârșitul lunii pentru a evita o ieșire fără acord, ultimatum respins însă de Londra. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău