Brexit | Marea Britanie vrea controale digitale la frontieră

  • 23 Mai 2021 17:19
Brexit | Marea Britanie vrea controale digitale la frontieră

Guvernul britanic vrea să consolideze controalele la frontieră printr-un sistem complet digital care va permite numărarea intrărilor în țară, a declarat duminică ministrul de Interne, Priti Patel, cu o zi înainte de publicarea acestui plan, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Guvernul urmărește să facă trecerea frontierei "complet digitală până la sfârșitul lui 2025".

Persoanele care vor să ajungă în Marea Britanie fără viză sau statut de imigrant vor trebui să ceară o autorizație de călătorie (ETA) online pe modelul celei care există pentru a merge în SUA, a precizat într-un comunicat Ministerul de Interne, care se așteaptă ca "circa 30 de milioane de cereri ETA să fie administrate în fiecare an".

Acest nou sistem va permite să se efectueze controale de securitate automatizate și înainte de sosiri cu scopul "de a împiedica infractori străini cu fapte grave să intre în Marea Britanie".

Înăsprirea condițiilor de imigrație constituie unul din obiectivele susținătorilor Brexit-ului, care a pus capăt liberei circulații între Marea Britanie și țările Uniunii Europene.

"Acum că am preluat controlul și am pus capăt liberei circulații, securitatea este în centrul strategiei noastre privind imigrația", a afirmat Priti Patel, citată într-un comunicat. "Noua noastră frontieră pe deplin digitală ne va da șansa să numărăm persoanele în interiorul și în exteriorul țării, ceea ce ne va permite să controlăm cine vine în Marea Britanie", a spus ea.

Ministerul de Interne subliniază că numărul exact de imigranți din Marea Britanie este prost estimat, invocând ca exemplu datele din "schema de instalare", un program care le permite cetățenilor din UE ce trăiau în țară până la 31 decembrie 2020 să se înregistreze pentru a păstra aceleași dreptul de a trăi, de a lucra și de a avea acces la securitatea socială în Marea Britanie după Brexit.

La sfârșitul lunii aprilie, existau peste 5,4 milioane de cereri și 4,9 milioane de cazuri în care a fost acordat statutul, precizează ministerul, în contextul în care numărul cetățenilor din UE care trăiesc în Marea Britanie era anterior estimat la trei milioane.

Aceste proiect se înscrie într-o reformă a politicii de imigrație, bazată de acum pe un sistem "de puncte" care favorizează persoanele înalt calificate în detrimentul lucrărilor slab calificați. Pentru a obține viza, sunt luate în considerare competențele, cunoașterea limbii engleze sau chiar resursele financiare.

În martie, guvernul britanic a prezentat de asemenea o reformă a sistemului de azil care prevede să nu se mai acorde aceleași drepturi persoanelor în funcție de intrarea lor legală sau ilegală în țară. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău