Brexit | Luxemburgul vrea să mențină locurile de muncă ale britanicilor

  • 18 Ianuarie 2019 19:44
Brexit | Luxemburgul vrea să mențină locurile de muncă ale britanicilor

Luxemburgul a prezentat vineri o serie de măsuri menite să asigure că britanicii care lucrează pe teritoriul său nu-și vor pierde locurile de muncă în cazul ieșirii fără acord a Marii Britanii din UE, un scenariu din ce în ce mai probabil, informează AFP, potrivit Agerpres.

Britanicii reprezintă 1% din populația acestui mic stat cu numai 600.000 de locuitori, unde locurile de muncă din funcțiile publice și din învățământ sunt rezervate cetățenilor din UE.

"Ne pregătim pentru ca britanicii din Luxemburg care lucrează aici să nu-și piardă locurile de muncă", a dat asigurări, vineri, ministrul afacerilor externe al Luxemburgului, Jean Asselborn. "Pentru cei care în 29 martie (data programată pentru Brexit) vor locui aici, ei vor avea un an pentru a solicita drept de ședere", a adăugat el.

Guvernul luxemburghez a anunțat, de asemenea, că lucrează la recunoașterea diplomelor britanice, în special pentru personalul medical și paramedical.

În domeniul transportului aerian, premierul liberal Xavier Bettel a afirmat că personalul este pregătit pe aeroporturile din Luxemburg, unde Londra reprezintă prima destinație, cu nouă zboruri în fiecare zi. "Șansele sunt mari să avem un surplus de declarații vamale", a adăugat la rândul său Asselborn.

Britanicii reprezintă a șasea cea mai mare comunitate străină din Luxemburg, cu 5.900 de cetățeni britanici recenzați în 2018. Numărul de naturalizări ale britanicilor, care era de 75 în 2015, a ajuns la 384 în 2017, potrivit datelor Ministerului luxemburghez al Justiției.

"'No deal' este cea mai rea soluție", a declarat Xavier Bettel, făcând referire la ipoteza unei ieșiri a Marii Britanii din UE fără acord, tot mai temută după respingerea masivă de către deputații britanici a acordului negociat între Londra și Bruxelles. "Marea Britanie trebuie să ne spună ce vrea", a insistat el, fără să-și ascundă iritarea în fața actualului impas.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău