Brexit | Londra va publica un „plan B” privind problema irlandeză

  • 07 Iunie 2018 16:43
Brexit | Londra va publica un „plan B” privind problema irlandeză

Premierul britanic, Theresa May, va publica joi un 'plan B' pentru rezolvarea problemei frontierei irlandeze după ieșirea Marii Britanii din UE, au informat surse guvernamentale, pe fondul tensiunilor din cadrul executivului de la Londra pentru găsirea unei soluții la această chestiune, relatează AFP, citată de Agerpres.

Planul, numit 'backstop', prevede ca Regatul Unit să continue să se alinieze la normele vamale ale UE după Brexit pe o perioadă nedeterminată. Cu toate acestea, planul va fi validat doar în cazul în care nicio altă soluție nu va permite evitarea controalelor vamale între Irlanda de Nord și Irlanda.

Această soluție de rezervă a accentuat diviziunile din cadrul guvernului, susținătorii unui Brexit fără compromisuri temându-se ca acest plan să nu lege, în lipsa unei date limite, și mai mulți ani Marea Britanie de Uniunea Europeană.

La Westminster, zvonul unei demisii a ministrului pentru Brexit David Davis s-a propagat cu insistență, însă Downing Street a dat asigurări joi că acesta a discutat cu Theresa May și că premierul se așteaptă ca acesta să rămână în funcție. Șefa guvernului britanic s-a întâlnit de asemenea cu alți membri eurosceptici ai guvernului: ministrul de externe Boris Johnson și ministrul comerțului Liam Fox.

O declarație scrisă adresată Parlamentului cu privire la Brexit a ministrului David Davis este așteptată în cursul zilei, în timp ce 'cabinetul de luptă pentru Brexit' al premierului May urmează să se reunească joi după-amiază. O sursă de la Downing Street a declarat însă că subiectul planului 'backstop' nu va fi discutat în cadrul acestei reuniuni, sugerând că această soluție a fost stabilită.

Problema graniței cu Irlanda este una dintre cele mai dificile în negocierile privind Brexitul din cauza temerilor instituirii unei 'frontiere dure' între partea de nord, atașată Regatului Unit și care, prin urmare, va părăsi UE, și partea de sud, Republica Irlanda, care va rămâne membră a UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău