Brexit: Londra anticipează o săptămână ''majoră'' pentru discuțiile cu UE

  • 29 Noiembrie 2020 18:16
Brexit: Londra anticipează o săptămână ''majoră'' pentru discuțiile cu UE

Marea Britanie și Uniunea Europeană se pregătesc pentru o săptămână "foarte importantă", a declarat duminică ministrul britanic de externe Dominic Raab, în contextul în care discuțiile cu privire la un acord comercial post-Brexit intră în linie dreaptă fără ca divergențele majore să fi fost rezolvate, potrivit Reuters, preluat de Agerpres.

Negociatorul UE, Michel Barnier, în drum spre o sesiune de negocieri, le-a spus reporterilor la Londra că "munca continuă, chiar și duminică".

Cele două părți mai speră încă să ajungă la un acord pentru a evita riscul perturbării la sfârșitul lunii decembrie a schimburilor comerciale în valoare de aproape 1.000 miliarde de dolari.

"Este o săptămână foarte importantă, ultima săptămână într-adevăr majoră (...) totul se învârte cu adevărat în jurul a două teme de bază", a declarat Dominic Raab pentru BBC.

De când britanicii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană în 2016, negociatorii au ratat mai multe termene fără să ajungă la un acord privind politica în materie de concurență, cu scopul de a garanta celor doi viitori foști parteneri reglementări echitabile sau cu privire la distribuirea drepturilor de pescuit, cel mai spinos subiect, conform ministrului britanic.

Acordul de tranziție, în perioada căruia continuă să fie aplicate normele comune, expiră la 31 decembrie, iar Londra a spus că nu va solicita o prelungire.

"Avem nevoie să găsim un acord în cursul săptămânii care vine sau poate o zi sau două după aceea", a afirmat Dominic Raab, citat de Times Radio.

Deși au o pondere de numai 0,1% în economia britanică, drepturile de pescuit fac figură de simbol, Regatul Unit argumentând că, în calitate de națiune independentă, trebuie să dețină controlul deplin al apelor din jurul său.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău