Brexit: Justiția scoțiană respinge un recurs contra lui Boris Johnson

  • 07 Octombrie 2019 18:31
Brexit: Justiția scoțiană respinge un recurs contra lui Boris Johnson

Justiția scoțiană a respins luni încercarea de a-l obliga pe premierul britanic Boris Johnson să se conformeze unei legi care i-ar fi impus să ceară amânarea Brexit-ului în absența unui ''acord de divorț'' cu Uniunea Europeană, transmit Reuters și AFP, preluat de Agerpres.

Instanța scoțiană a decis că nu este nevoie să se adopte nicio acțiune anticipată contra lui Boris Johnson întrucât el a oferit garanțiile juridice că se va supune unei legi care l-ar obliga să-i solicite Uniunii Europene o amânare (a ieșirii Regatului Unit din blocul comunitar - n.r.) dacă nu este convenit un acord între Londra și Bruxelles.

''Guvernul recunoaște că în executarea politicii sale trebuie să se supună legii din 2019'', a afirmat judecătorul Paul Cullen în decizia sa.

Premierul britanic Boris Johnson a repetat constant că Regatul Unit va ieși din UE pe 31 octombrie, cu sau fără un ''acord de divorț''.

El nu a explicat cum va respecta această promisiune fără a încălca această lege votată în regim de urgență de deputați la începutul lunii septembrie și care îl constrânge să ceară o amânare de trei luni dacă până la 19 octombrie nu se încheie niciun acord cu Bruxelles-ul.

O procedură judiciară a fost deja inițiată la 'Court of Session', cea mai înaltă jurisdicție civilă din Scoția, de către un om de afaceri, deputata scoțiană Joanna Cherry și avocatul Jo Maugham.

Guvernul britanic a dat ''asigurări fără echivoc'' că va respecta legea, a declarat luni judecătorul scoțian, citând un document furnizat de guvern potrivit căruia o amânare va fi cu siguranță cerută în absența unui acord. Totuși, el a avertizat că nerespectarea legii de către executiv ar distruge ''încrederea reciprocă'' între justiție și responsabilii politici.

Premierul britanic Boris Johnson i-a scris miercuri președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, oferindu-i ceea ce el a numit un "compromis rezonabil" pentru modificarea acordului privind Brexit-ul în legătură cu frontiera irlandeză.

Noul plan propus de Marea Britanie prevede ca Irlanda de Nord să aparțină aceleiași zone vamale ca Marea Britanie, dar ca provincia britanică să păstreze regulile UE pe o perioadă de tranziție, pentru toate bunurile, nu doar pentru produsele agricole. Până la sfârșitul perioadei de tranziție după Brexit, în decembrie 2020, parlamentul și executivul din Irlanda de Nord vor trebui să își dea acordul pentru acest sistem, iar apoi vor trebui să îl aprobe la fiecare patru ani, conform documentului. Pentru a se evita verificările vamale, va fi introdus un sistem de declarații, cu un proces simplificat pentru micii comercianți.

Documentul precizează că propunerile ar garanta integritatea pieței unice a UE și ar respecta acordul de pace din Vinerea Mare din 1998 care a pus capăt a trei decenii de conflicte sectariene în provincie. Această ofertă a fost prezentată de Boris Johnson ca fiind singura alternativă la un Brexit fără acord la 31 octombrie. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău