Brexit | Irlanda salută anunțul Londrei privind frontiera cu Irlanda de Nord
-
16 August 2017 19:03
Autoritățile de la Dublin au salutat miercuri anunțul guvernului britanic conform căruia nu dorește reintroducerea controalelor la frontiera între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda după ce Marea Britanie va fi părăsit Uniunea Europeană în martie 2019 și, în același timp, au subliniat importanța menținerii pieței unice europene, transmite Reuters.
Londra a mai declarat miercuri că dorește să mențină libertatea de circulație printr-un acord cu Irlanda, care să-l preceadă pe cel cu UE, notează Agerpres. Marți, guvernul britanic a propus o uniune vamală temporară cu UE după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și posibilitatea ca până atunci să poată negocia acorduri comerciale bilaterale. Problema legată de frontieră provoacă preocupare la Dublin, care se teme de pierderi economice și de o eventuală încetinire a procesului de pace în Irlanda de Nord.
''Ambele documente, cel de ieri (marți) și cel de azi (miercuri), sunt un pas semnificativ înainte, care cred că va fi salutat. Cred că putem construi pe această bază și de fapt reasigura Uniunea Europeană că noi putem menține integritatea pieței unice'', a declarat miercuri ministrul de externe irlandez Simon Coveney.
În acest scop, va fi nevoie de o 'soluție politică unică' pentru a permite un 'comerț liber nerestricționat pe insula Irlanda'.
Coveney a împărtășit și criticile oficialilor UE referitoare al propunerea Londrei de creare a unei uniuni vamale temporare cu UE după ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar și posibilitatea ca până atunci Marea Britanie să poată negocia acorduri comerciale bilaterale.
Ministerul britanic pentru Brexit a anunțat marți că Londra intenționează să negocieze cu Bruxellesul o 'uniune vamală temporară' după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, pentru a avea o 'tranziție lină'. Guvernul britanic dorește să obțină o 'perioadă de tranziție' cu UE în care Marea Britanie va menține o 'legătură strânsă' cu uniunea vamală europeană, care permite libera circulație a mărfurilor, a subliniat ministerul citat.
Întrebat de BBC, ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat că această perioadă de tranziție ar putea dura 'ceva de genul a doi ani' și ar trebui să se încheie până la viitoarele alegeri legislative, prevăzute în 2022.
Numeroși experți au afirmat că va fi extrem de dificilă, dacă nu imposibilă, negocierea unui nou acord comercial între Marea Britanie și UE înainte ca țara să părăsească blocul comunitar, în martie 2019. Dar aderarea Marii Britanii la uniunea vamală europeană împiedică negocierea de acorduri comerciale bilaterale.
Negocierile privind Brexitul au început în iunie cu trei aspecte-cheie: viitoarele drepturi ale cetățenilor europeni instalați în Marea Britanie, aspectul financiar al divorțului și chestiunea graniței irlandeze. Bruxellesul dorește să se înregistreze progrese în soluționarea acestor trei chestiuni înaintea oricărei discuții privind viitorul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. Întrebat despre costurile ieșirii Marii Britanii din UE, David Davis a dat asigurări că țara sa va respecta 'orice obligație internațională veritabilă'.