Brexit: Întâlnirea Juncker-Johnson s-a încheiat fără progrese; UE cere Londrei alternative la clauza de ''backstop''

  • 16 Septembrie 2019 16:47
Brexit: Întâlnirea Juncker-Johnson s-a încheiat fără progrese; UE cere Londrei alternative la clauza de ''backstop''

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat luni că premierul britanic Boris Johnson încă nu a prezentat vreo propunere alternativă pentru evitarea unei ''frontiere dure'' între Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, în timp ce șeful executivului de la Londra a anunțat, după întrevederea avută cu Juncker, că vor continua discuțiile cu Bruxelles-ul legate de acordul privind Brexitul și a reafirmat că nu va cere o nouă amânare a ieșirii a Regatului Unit din UE dincolo de 31 octombrie, relatează AFP, Reuters și DPA, preluat de Agerpres.

''Președintele Juncker a reamintit că este responsabilitatea Regatului Unit să propună soluții operaționale din punct de vedere juridic care să fie compatibile cu acordul de retragere'' din UE, a indicat Comisia Europeană într-un comunicat. ''Președintele Juncker a subliniat dispoziția Comisiei de a examina dacă astfel de propuneri corespund obiectivului ''backstop-ului'' (plasa de siguranță nord-irlandeză). Astfel de propuneri încă nu au fost făcute'', mai menționează în text executivul comunitar.

Obiectivul întâlnirii, care s-a desfășurat într-un restaurant din Luxemburg și la care a participat de asemenea negociatorul european pentru Brexit, Michel Barnier, a fost ''să se ia act de actualele discuții tehnice între UE și Regatul Unit și să se examineze pașii următori'', mai precizează Comisia Europeană, adăugând că cele 27 de state membre rămân ''unite'' în ce privește dosarul Brexitului.

 Și biroul de presă premierului britanic a emis o declarație, după întrevederea avută luni cu președintele în exercițiu al Comisiei Europene. Ei ''au convenit că discuțiile trebuie să se intensifice și că în curând întâlnirile se vor desfășura pe o bază zilnică'', se arată într-o declarație transmisă de purtătorul de cuvânt al executivului britanic. ''S-a convenit că discuțiile trebuie să se desfășoare la nivel politic între Michel Barnier și secretarul (britanic) pentru Brexit, discuțiile urmând să continue de asemenea între președintele Juncker și prim-ministrul'' Johnson, mai menționează purtătorul de cuvânt de la Londra.

Boris Johnson dorește eliminarea clauzei privind ''plasa de siguranță'' nord-irlandeză, în virtutea căreia Regatul Unit ar rămâne în uniunea vamală europeană până când se va găsi de comun acord cu UE o altă soluție care să împiedice revenirea la o frontieră fizică între Republica Irlanda și provincia Irlanda de Nord, indiferent cât timp ar dura acest lucru.

Prin urmare, această clauză, care nici nu permite Regatului Unit o retragere unilaterală din uniunea vamală cu UE, restrânge marja de manevră a Londrei la negocierile privind viitoarea relație cu blocul comunitar. Din acest motiv parlamentarii britanici susținători ai unei rupturi clare de UE au respins la vot acordul convenit de fostul premier Theresa May, acord respins, din motive complet diferite, și de parlamentarii adversari ai retragerii din UE, ceea ce a condus la amânarea succesivă a Brexitului, ultima stabilită pentru 31 octombrie.

Cum blocul comunitar a respins eliminarea clauzei de ''backstop'' din acordului convenit cu Theresa May, Boris Johnson este hotărât să scoată Regatul Unit din UE fără un acord pe 31 octombrie și avertizează că excluderea unui Brexit fără acord reduce forța de negociere a guvernului său în încercarea de a convinge UE să revină totuși asupra acordului respins de Camera Comunelor.

Însă o lege adoptată de parlamentul britanic la începutul lui septembrie - lege pe care Johnson o numește ''legea capitulării'', pentru că estimează că UE nu le va mai face nicio concesie britanicilor știind că aceștia nu vor putea ieși din UE fără un acord - îl obligă pe șeful guvernului de la Londra să ceară o nouă amânare a Brexit-ului până la 31 ianuarie 2020, dacă, până la 19 octombrie, premierul nu reușește să obțină un nou acord cu UE sau nu primește aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord.

Totuși, Boris Johnson a ''reafirmat (la întâlnirea cu Juncker) că nu va cere o amânare și va retrage Regatul Unit din UE pe 31 octombrie'', a mai transmis luni purtătorul de cuvânt al guvernului britanic.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:0,89 m/s
Fri
24
Sat
21
Sun
23
Mon
26
Tue
26

Curs oficial BNM 06 August 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1277 -0.0418
USD 17.8354 -0.0209
RON 4.2972 -0.0068
UAH 0.6619 -0.0012
RUB 0.2439 -0.0011
Arhivă Radio Chișinău