BREXIT | Incertitudini cu pierderi URIAȘE în Marea Britanie. Guvernul Theresa May, în impas

  • 29 Aprilie 2019 13:28
BREXIT | Incertitudini cu pierderi URIAȘE în Marea Britanie. Guvernul Theresa May, în impas

Starea de incertitudine persistă în Uniunea Europeană și în Marea Britanie din cauza Brexit, în contextul în care Guvernul Theresa May este în impas asupra modului în care se va derula ieșirea din Blocul comunitar.

Ministrul britanic de Finanțe, Philip Hammond, a admis recent că Brexitul reprezintă principala cauză a reducerii perspectivelor investițiilor economice, argumentând însă că amânarea ieșirii Marii Britanii din UE este considerată de companii o opțiune bună. "În mod clar, faptul că perspectivele investițiilor economice sunt în scădere față de ceea ce așteptam are ca motiv principal incertitudinea generată de procedura în curs pentru stabilirea modului ieșirii din Uniunea Europeană", a declarat Philip Hammond în Camera Comunelor, conform agenției de presă Reuters. Philip Hammond a ratat obiectivul de reducere a deficitului bugetar în anul financiar 2018/2019.

Potrivit unei analize a companiei americane de investiții Goldman Sachs, criza Brexit a generat, începând de la referendumul din 2016, pierderi economice de 600 de milioane de lire sterline (693 milioane euro) pe săptămână pentru Marea Britanie. În plus, PIB-ul Marii Britanii a scăzut cu 2,5% în ultimii doi ani și jumătate.

Guvernul Franței a transmis în urmă cu câteva zile că există o "incertitudine semnificativă" legată de participarea sau nu a Marii Britanii la scrutinul europarlamentar. "Trebuie să fim pregătiți pentru orice eventualitate", a declarat Sibeth Ndiaye, un purtător de cuvânt al Guvernului de la Paris, conform cotidianului Le Figaro. Guvernul Franței elaborează un proiect de lege pentru a răspunde incertitudinii referitoare la prezența sau nu a reprezentanților britanici în viitoarea legislatură europeană.

FRANS TIMMERMANS A ÎNDEMNAT MAREA BRITANIE SĂ ANULEZE RETRAGEREA DIN UNIUNEA EUROPEANĂ

Marea Britanie ar trebui să folosească următoarele luni pentru a regândi decizia de ieșire din Uniunea Europeană, a afirmat recent prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, candidat la postul de președinte al CE. "În mod absolut, eu sper că Marea Britanie va rămâne în UE", a declarat Frans Timmermans, candidatul Partidului Socialiștilor Europeni (PSE, centru-stânga) la funcția de președinte al Comisiei Europene, în cadrul primei dezbateri electorale cu principalul adversar politic, Manfred Weber, din cadrul Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta).

"Sper că actuala perioadă de amânare (a Brexit -n.red) va fi folosită de Marea Britanie pentru a se calma și a regândi puțin lucrurile, poate ca politicienii să fie mai responsabili cu promisiunile pe care le fac, iar apoi să reanalizeze problema spre sfârșitul anului. Cine știe ce s-ar putea schimba între timp", a afirmat Timmermans în cursul dezbaterii organizate de postul France 24.

Sondajele de opinie arată că mulți britanici și-au schimbat opiniile și preferă acum rămânerea țării în Uniunea Europeană, după ce referendumul din 2016 a decis Brexitul cu un raport de 52% la 48%.

UNIUNEA EUROPEANĂ A ACCEPTAT AMÂNAREA BREXIT PÂNĂ PE 31 OCTOMBRIE

Consiliul European a decis amânarea ieșirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. În cazul în care Marea Britanie nu va decide ieșirea din UE până la alegerile europarlamentare programate în mai, va trebui să participe la scrutin. Liderii Uniunii Europene au semnalat că Marea Britanie va fi exclusă pe 1 iunie în cazul în care Camera Comunelor nu aprobă Acordul Brexit și refuză participarea la scrutinul europarlamentar.

Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Mai mulți membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Sursa: MEDIAFAX

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
3,85
Cer fragmentat
Umiditate:69 %
Vint:8,23 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău