Brexit | Guvernul britanic prezintă un compromis pentru a evita un eșec în parlament

  • 20 Iunie 2018 18:25
Brexit | Guvernul britanic prezintă un compromis pentru a evita un eșec în parlament

Guvernul britanic, amenințat de un vot nefavorabil în Camera Comunelor (camera inferioară a legislativului de la Londra), a prezentat miercuri un amendament care îi acordă parlamentului un posibil drept de opinie asupra acordului cu Bruxelles-ul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmite AFP.

Votul, în cadrul proiectului de lege privind ieșirea țării din UE, urmează să se desfășoare miercuri după-amiază, iar premierul Theresa May, care nu dispune de o majoritate parlamentară solidă, încearcă să ajungă la un compromis cu deputații eurofili din Partidul său Conservator, care cer ca ultimul cuvânt asupra acordului final privind Brexit-ul să îi revină parlamentului.

În aceste condiții, guvernul May a modificat amendamentul pe care urma să îl prezinte în parlament. Dacă până acum textul prevedea posibilitatea unui vot consultativ al parlamentarilor asupra acordului final, care va fi semnat cu Bruxelles-ul, fără posibilitatea de a se opune rezultatului negocierilor, noul text îi acordă președintelui forului legislativ puterea de a decide dacă parlamentul poate propune amendamente.

În urma acestui anunț făcut de ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, una dintre deputatele conservatoare, Nicky Morgan, a anunțat pe Twitter că va susține amendamentul prezentat de executivul britanic.

Un alt amendament, adoptat luni de Camera Lorzilor (camera superioară a parlamentului britanic), propune un drept de veto asupra acordului final cu privire la Brexit, în curs de negociere între Londra și Bruxelles.

Amendamentul, prezentat de lordul Hailsham, a fost adoptat cu 354 de voturi față de 235 contra, împotriva voinței guvernului.

Șefa executivului britanic reușise săptămâna trecută să anuleze protestul deputaților eurofili din partidul său, promițându-le un amendament de compromis. Duminică, Theresa May a replicat că a auzit preocupările parlamentului, dar că acesta nu poate pretinde "să lege mâinile guvernului în negocieri" și "nici să se împotrivească voinței poporului britanic de a părăsi UE".

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău