Brexit | Cetățenii UE din Marea Britanie ar urma să fie rugați să se înregistreze

  • 21 Iunie 2017 09:50
Brexit | Cetățenii UE din Marea Britanie ar urma să fie rugați să se înregistreze

Guvernul britanic se pregătește să anunțe procesul de înregistrare a aproximativ trei milioane de cetățeni UE care trăiesc în Marea Britanie, ca un prim pas către reglementarea statutului lor legal post-Brexit, relatează The Guardian.

Miniștrii ar urma să dezvăluie planul prin care vor invita toți cetățenii UE să se își “înregistreze oficial interesul”, pentru a obține documente care să le permită să trăiască și să lucreze oficial în țară după 2019, când Marea Britanie ar urma să iasă din blocul european.

Guvernul speră că acest mechanism le va permite autorităților să înțeleagă amploarea cererilor pentur rezidență după ce Marea Britanie va ieși și UE și că va permite evitarea unui val de cereri în zoua Brexitului.

Procesul ar urma să fie parte a unei noi scheme create special pentru cetățenii UE care se află deja în Regatul Unit. Acesta nu va fi legat de procesul actual, controversat, de reședință permanent, care le cere solicitanților să depună munți de acte pentru a demonstra că au dreptul să rămână în țară.

În prezent nu există nicio obligație legală pentru cetățenii UE că ceară permise de rezidență, dar mulți dintre ei au intrat în panică și au cerut deja documentul, pe care îl privesc drept singura cale de a-și dovedi statutul după intrarea în vigoare a Brexit.

Această schema nouă ar urma să fie parte a unei propuneri mai ample privind drepturile cetățenilor UE, care ar urma să fie prezentată luni, potrivit secretarului pentru Brexit, David Davis.

Oferta este descrisă de surse guvernamentale drept „generoasă”, dar orice acord care nu corespunde cu propunerile aduse la masa negocierilor de UE probabil că va fi întâmpinat cu ostilitate de cetățenii europeni din Regatul Unit și de cetățenii britanici din restul țărilor UE.

Nicolas Hatton, confondator al grupului de campanie  The3million, crede că poziția neclară a Guvernului privind cetățenii UE ar putea fi o pârghie de negociere și subliniază că refuzul Theresei May de a oferi detalii privind poziția Partidului Conservator a alimentat suspiciunea profundă în rândul cetățenilor UE.

„Dacă procesul de înregistrare nu le va oferi dreptul la rezidență, nu o vor face. Oamenii sunt sceptici și vor crede că (înregistrarea – n.r.) va fi folosită pentru a le anula cererile”, consideră el. „Pur și simplu nu se vor înregistra – vor vedea acest lucru drept inutil”, a adșugat el.

Monique Hawkins, care are dublă cetățenie, britanică și olandeză, și care a ajuns în presa internațională după ce cererea sa pentru reședință permanentă a fost refuzată, din motive tehnice, a constatat, de asemenea, un val de neîncredere în rândul cetățenilor UE.

Ea a petrecut șase luni lucrând în cursul cu The 3 million și cu British in Europe, o asociație care reprezintă britanicii de pe continent.

“Oamenii nu a încredere în Guvernul britanic. Atmosfera în rândul cetățenilor UE s-a schimbat. Poți vedea acest lucru în forumurile de pe Facebook. Înainte era ‘Spe sp ne lase să rămânem’, dar acum este ‘Voi crede când voi vedea’”, a insistat ea.

Alții spun că nu ar avea nicio problemă cu înregistrarea. Medicul olandez Sebastian Kalwij, care trăiește la Londra de peste 21 de ani și care anul trecut și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu intensificarea xenofobiei din cauza Brexit, a precizat: „Cât timp procesul este simplu, online și gratuit, nu obiectez”.

„Dacă vor să controleze numărul de imigranți care vin în Marea Britanie, vor avea nevoie de un proces de înregistrare. Nu mă deranjează să mă înregistrez. Nu am nimic de ascuns”, a spus și italianul Severio Bruno, care are un restaurant în Sheffield.

Ministerul de Interne se confruntă cu o provocare enormă în ceea ce privește drepturile cetățenilor UE, în condițiile în care sistemul actual de rezidență nu este considerat potrivit.

ONG-ul The 3million a atras atenția anul trecut că, în baza actualului sistem, ar fi nevoie de 47 de ani pentru a procesa cererile cetățenilor UE de reședință permanentă.

Spre deosebire de alte țări europene, Regatul Unit nu are un sistem de cărți de identitate și nici nu le cere cetățenilor UE să își înregistreze prezența la sosire.

„Oferta generoasă” promisă de May cetățenilor UE nu ar urma să reflecte exact propunerile UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău