BREXIT | Anunț important pentru străinii europeni din Marea Britanie

  • 22 Iunie 2018 10:28
BREXIT | Anunț important pentru străinii europeni din Marea Britanie

Cetățenii europeni prezenți în Regatul Unit vor putea să înceapă să se înregistreze din toamnă pentru a obține un titlu de sejur permanent după Brexit, a anunțat joi Guvernul britanic, angajându-se să facă această procedură ”cât mai simplă posibil”, relatează News.ro, care citează AFP.

Aproape patru milioane de cetățeni europeni trăiesc în Regatul Unit, unde beneficiază - în prezent - de o libertate de mișcare care se va încheia la sfârșitul perioadei de tranziție de 21 de luni, după Brexit, prevăzut pe 29 martie 2019.

Acești cetățeni vor putea să înceapă să se înregistreze „încă din toamna acestui an”, cu obiectivul ca procedura să devină total operațională până în martie 2019, a declarat ministrul de Interne Sajid Javid în Camera Lorzilor.

El a dat asigurări că procedura va fi ”cât mai simplă posibil”.

În decembrie 2017, Londra și Bruxellesul au încheiat un acord de principiu care garantează, după Brexit, menținerea drepturilor acestor cetățeni, dar și a cetățenilor britanici care trăiesc în restul Uniunii Eurpene (UE).

Însă și unii și ceilalți și-au exprimat îngrijorarea puternică față de misterul care înconjoară punerea în aplicare efectivă a acestor garanții.

Cereri de titluri de sejur vor putea să fie depuse online sau printr-o aplicație pe telefonul mobil, a detaliat Guvernul britanic.

Candidații vor trebui să-și dovedească identitatea, să furnizeze o probă de reședință în Regatul Unit și să nu fi comis o infracțiune gravă. Niciun venit minim nu va fi cerut.

”Nu vom căuta deloc motive, scuze pentru a nu acorda statutul”, a dat asigurări Sajid Javid.

Europenii care au reședința în Regatul Unit înainte de sfârșitul perioadei de tranziție - care se încheie pe 31 decembrie 2020 - au termen până pe 30 iunie 2021 să depună o cerere.

Cei care se află în regat de cel puțin cinci luni până la această dată vor putea să pretindă un titlu de sejur permanent.

Ceilalți vor putea să obțină un statut care le va permite o ședere de încă cinci ani și apoi să depună o cerere în vederea unui statut permanent.

Prețul va fi de 65 de lire sterline (74 euro), asemănător cu cel al unei cereri de pașaport britanic și de 32,50 de lire sterline pentru minorii în vârstă de până la 16 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău