Brexit: Amal Clooney părăsește postul de emisar special în semn de protest față de proiectul de lege al premierului

  • 19 Septembrie 09:32
Brexit: Amal Clooney părăsește postul de emisar special în semn de protest față de proiectul de lege al premierului

Avocata pentru drepturile omului Amal Clooney și-a dat demisia din funcția de emisar special al Marii Britanii pentru libertatea presei ca urmare a intenției executivului de la Londra de a încălca acordul de retragere al Marii Britanii din UE, informează sâmbătă dpa, preluat de Agerpres.

"Am fost consternată să aflu că guvernul intenționează să adopte o lege - proiectul de lege privind piața internă - care, dacă va fi adoptată, va încălca, după cum recunoaște chiar guvernul, dreptul internațional", scrie Amal Clooney într-o scrisoare adresată vineri ministrului britanic de externe Dominic Raab și publicată în presă, inclusiv de către The Guardian și Britain's Press Association.

Această măsura nu doar că va submina încrederea în sistemul de justiție al Marii Britanii, scrie Clooney, ci totodată "amenință să încurajeze regimurile autocratice care încalcă dreptul internațional, cu consecințe devastatoare în întreaga lume".

Avocata britanico-libaneză a fost implicat în cazuri cu mare vizibilitate de apărare a drepturilor omului. Ea a reprezentat doi jurnaliști Reuters din Myanmar care au petrecut mai mult de un an în închisoare după ce au descoperit un masacru, precum și pe activista yazidi Nadia Murad.

Amal Clooney a spus că nu a primit nicio asigurare din partea executivului britanic că va avea loc o schimbare de poziția și nu a văzut altă opțiune în afara demisiei.

Anunțul prim-ministrului britanic Boris Johnson privitor la intenția de a nu respecta părți din acordul de retragere pentru a proteja interesele naționale a provocat o furtună de indignare în țară și în străinătate.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:0,2 m/s
Thu
14
Fri
12
Sat
8
Sun
9
Mon
10

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău