Kievul sistează lucrările la construcția hidrocentralelor pe Nistru, iar R.Moldova vrea să aibă o garanție internațională că regulile vor fi respectate

  • 10 Aprilie 2019 12:30
Kievul sistează lucrările la construcția hidrocentralelor pe Nistru, iar R.Moldova vrea să aibă o garanție internațională că regulile vor fi respectate

Kievul a anunțat că sistează orice lucrări de construcție a unor hidrocentrale pe râul Nistru, până la efectuarea unui studiu privind impactul asupra mediului. Acest proiect punea în pericol sistemul ecologic și securitatea alimentării cu apă inclusiv a R. Moldova. Deocamdată acesta este un regulament intern al Ucrainei, iar Chișinăul nu are toate garanțiile că acesta va fi respectat, relatează Radio România Chișinău.

În cadrul Comisiei moldo-ucrainene privind protecția și utilizarea durabilă a bazinului fluviului Nistru, care s-a desfășurat la Kiev la începutul lunii, reprezentanții Ucrainei au declarat că nu vor construi hidrocentralele până la elaborarea unui studiu despre impactul asupra mediului, a anunțat Secretarul de stat în domeniul mediului și protecției resurselor naturale de la Chișinău, Valentina Țapiș.

„Reprezentanții companiei Укргідроенерго au comunicat în ședință sistarea oricăror lucrări referitor la construcția hidrocentralelor în cascadă pe fluviul Nistru până la efectuarea evaluării strategiei de mediu în contextul transfrontalier. Aceasta este poziția părții ucrainene, consemnată în procesul verbal”, spune Secretarul de stat.

Deocamdată, angajamentul Kievului este reflectat într-un regulament intern, iar cei care-l vor încălca vor putea fi trași la răspundere în Ucraina. Acest angajament intern trebuie să devină unul internațional, ca Republica Moldova să aibă o garanție că regulile vor fi respectate, a subliniat experta Centrului Național de Mediu, Iuliana Cantaragiu.

Regulile respective sunt un document intern al Ucrainei, care stabilește cum să funcționeze acest complex. Agentul economic care exploatează acest complex hidroenergetic, va răspunde conform codului administrativ al Ucrainei(...) Nu există o garanție că aceste reguli vor fi respectate. Vrem să aducem acest statut juridic la nivel bilateral, internațional, ca Moldova să aibă o garanție că regulile vor fi respectate”.

Riscurile construirii hidrocentralelor sunt foarte mari, pentru aprovizionarea cu apă a localităților de pe ambele maluri ale Nistrului, atenționează directorul adjunct al Agenției Apele Moldovei, Radu Cazacu.

„Riscurile sunt foarte mari. Orice nod hidroenergetic funcționează în regim complex: asigurarea cu apă în aval, diminuarea riscurilor viiturii și menținerea. Avem un exemplu foarte bun în anul 2008, când au fost inundații în R. Moldova și aceste inundații au avut loc tot din cauza nerespectării regulilor. Avem acum probleme cu un nod hidroenergetic, care are un impact negativ, dacă se mai construiesc încă șase hidrocentrale pe fluviul superior atunci riscurile se măresc. Vor fi pierderi la cantitatea de apă, care și așa este mică”.  

Mai multe orașe din R. Moldova, inclusiv Chișinău, dar și regiunea Odessa din Ucraina, sunt aprovizionate cu apă din Râul Nistru.

Totodată, organizațiile de mediu avertizează asupra pericolului distrugerii ecosistemul fluviului. La Chișinău au avut loc anul trecut mai proteste față de acest proiect.

În 2016, Guvernul din Ucraina și-a anunțat intenția de a construi, în cadrul unui program de securitate energetică, încă șase  hidrocentrale pe râul Nistru, în amonte de frontiera moldo-ucraineană. 

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Mon
0
Tue
-0
Wed
-0
Thu
1
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău