BREAKING NEWS | Curtea Constituțională și-a revizuit hotărârile: Parlamentul și Guvernul Maia Sandu, perfect valabile

  • 15 Iunie 2019 14:07
BREAKING NEWS | Curtea Constituțională și-a revizuit hotărârile: Parlamentul și Guvernul Maia Sandu, perfect valabile

UPDATE 14.09: Curtea Constituțională și-a revizuit hotărârile și avizele emise între 7-9 iunie, prin care fusese dizolvat Parlamentul și fuseseră anulate deciziile deputaților privind alegere conducerii Legislativului și desemnarea Guvernului Sandu, și le-a declarat nule. UPDATE 14.09

Demersul privind revizuirea a venit chiar din partea membrilor Curții, potrivit președintelui instanței, Mihai Poalelungi.

”La baza anulării a stat situația de fapt din Republica Moldova, în special anunțul transferului de putere către Guvernul Prim-ministrului Maia Sandu și a coaliției formate în Parlamentul Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al Curții Constituționale, publicat după pronunțarea hotărârii.

”Hotărârea Curții din 15 iunie 2019 se dorește a fi o sursă a păcii sociale, a menținerii statului de drept, a democrației, precum și a garantării unui cadru adecvat de protecție a drepturilor omului prin combaterea unei instabilități politice de anvergură. Prin anularea actelor Curții din perioada 7-9 iunie, Parlamentul condus de dna Zinaida Greceanîi dobândește, ope constitutionis, calitatea de Parlament constituțional, fiind revigorate actele normative adoptate de acesta până acum, precum și actele adoptate de Guvernul Republicii Moldova condus de dna Maia Sandu”, precizează Curtea Constituțională.

13.34: Curtea Constituțională (CC) urmează să pronunțe astăzi, la ora 14.00, dispozitivul Hotărârii de revizuire a actelor sale pronunțate în perioada 7-9 iunie, cu privire la dizolvarea Parlamentului. Informația a fost confirmată de serviciul de presă al CC.

Decizia Curții Constituționale vine la scurt timp după ce Igor Dodon a făcut un apel către CC prin care solicita ca aceasta să își revizuiască hotărârile, or în caz contrar acesta va cere Parlamentului și Guvernului numirea unor judecători noi la Înalta Curtea, menționează Ziarul de Gardă.

„Astăzi, 15 iunie 2019, Curtea Constituțională va pronunța, la ora 1400, dispozitivul Hotărârii de revizuire a actelor sale pronunțate în perioada 7-9 iunie, a.c.”, se arată într-o depeșă a Curții Constituționale. 

Anterior Curtea Constituțională a declarat neconstituțională alegerea conducerii Parlamentului R. Moldova și votarea noului Guvern, iar ulterior, a instituit interimatul funcției de președinte, după ce, în prealabil, a decis că termenul limită în care putea fi votat un nou Guvern era 7 iunie 2019, nu 9 iunie, așa cum se menționa anterior în spațiul public.

Deciziile respective au trezit mai multe critici, iar la solicitarea secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, Comisia de la Veneția urma să se pronunțe săptămâna viitoare asupra hotărârilor luate de CC.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău