Brazilia: ONG-urile ecologiste, un ''cancer'' pentru președintele Bolsonaro

  • 04 Septembrie 2020 18:50
Brazilia: ONG-urile ecologiste, un ''cancer'' pentru președintele Bolsonaro

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a declarat că nu reușește să ucidă "cancerul" reprezentat de ONG-urile ecologiste, denunțând un complot internațional care îl acuză că este responsabil de incendiile de pădure din Amazonia, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Știți că ONG-urile nu au un cuvânt de spus pentru mine. Sunt ferm cu acești oameni, dar nu reușesc să ucid acest cancer care este majoritatea ONG-urilor", a declarat șeful statului joi seară, cu prilejul transmisiei sale săptămânale în direct pe Facebook.

Liderul de extremă dreaptă a criticat și campaniile orchestrate de "ticăloși" care îl acuză că "a dat foc Amazoniei".

El face aluzie, printre altele, la o campanie lansată pe internet în engleză în această săptămână, intitulată "Defundbolsonaro.org", lansată de mai multe ONG-uri care fac apel la condiționarea oricărei investiții în Brazilia de angajamente ferme pentru conservarea Amazoniei.

Campania are următorul slogan: "Bolsonaro dă foc Amazoniei. În continuare. De care parte sunteți?".

În luna iunie, fonduri de investiții internaționale reprezentând împreună 4.000 de miliarde de dolari au cerut deja schimbări în politica de mediu a guvernului.

Vineri, generalul Augusto Heleno, ministru al cabinetului pentru securitate instituțională, a recunoscut într-un interviu pentru ziarul "Estado de S. Paulo" că este posibilă "ameliorarea" acțiunilor guvernului pentru a conserva Amazonia, dar a criticat și el ONG-urile.

"Sportul preferat al anumitor ONG-uri este să vorbească de rău despre Amazonia. În spatele acestui lucru sunt interese care merg dincolo de conservare", a declarat el.

"Când se spune să alegem între Amazonia și Bolsonaro, asta nu are niciun sens (...). S-ar spune că Bolsonaro este responsabil pentru tot ce s-a petrecut în Amazonia, dar multe informații conținute în aceste campanii sunt fabricate și rău intenționate", a continuat el.

Guvernul brazilian a desfășurat armata în mai pentru a combate incendiile în Amazonia și a interzis orice incendiere în scop agricol pentru o durată de patru luni în iulie.

Însă satelitul Institutului național de cercetări spațiale (INPE) a identificat totuși un număr foarte ridicat de incendii de pădure în regiune în luna august, respectiv 29.307 de focare, a doua cifră cea mai ridicată din ultimul deceniu, cu numai 5% mai mică decât în 2019, când recrudescența incendiilor a suscitat o mare criză internațională.

Mai la sud, în Pantanal, cea mai mare zonă umedă a planetei și sanctuar al biodiversității, numărul de incendii s-a triplat în raport cu august 2019.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău