Brazilia | Manifestații de amploare ale studenților împotriva guvernului Bolsonaro

  • 31 Mai 2019 10:15
Brazilia | Manifestații de amploare ale studenților împotriva guvernului Bolsonaro

Zeci de mii de studenți și profesori au ieșit în stradă joi, în peste 80 de orașe ale Braziliei, pentru o nouă zi de mobilizare împotriva tăierilor bugetare în educație anunțate de guvern, informează vineri AFP, preluat de Agerpres.

Mai multe mii de persoane au început să se adune în după-amiaza zilei de joi în Sao Paulo și Rio de Janeiro, cele mai mari orașe ale Braziliei.

În Sao Paulo, manifestanții au desfășurat o imensă pancartă bleu, de circa 100 de metri, având drept mesaj "Brazilia pentru educație". În Brasilia, aproape 2.000 de persoane s-au adunat lângă emblematica esplanadă a ministerelor, la scurt timp izbucnind ciocniri între manifestanți și polițiști, care au folosit spray-uri cu piper pentru a-i dispersa.

Potrivit site-ului de informații G1, manifestații au avut loc în peste 80 de orașe, în 21 dintre cele 26 de state ale Braziliei, la sfârșitul după-amiezii.

Mobilizarea de joi a fost de mare amploare, însă mai puțin importantă ca cea din 15 mai, când un milion și jumătate de persoane s-au reunit în peste 200 de orașe în toate statele braziliene.

Președintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro i-a calificat pe studenți drept "idioți utili manipulați de o minoritate expertă ce formează inima universităților federale în Brazilia", cuvinte pe care el pare să le fi regretat apoi, preferând să evoce "inocenți utili".

Mobilizarea studenților este cauzată de anunțarea înghețării a 5,1 miliarde de reali (circa 1,16 miliarde de euro) din bugetul pentru educație. Aceasta afectează în special universitățile federale, care ar putea dispune cu 30% mai puține fonduri pentru cheltuielile lor de funcționare.

La o săptămână după manifestația de mare amploare din 15 mai, guvernul a anunțat că vor fi utilizate fonduri din rezerva bugetară pentru a umple o parte din suma înghețată anunțată în prealabil. Însă mobilizarea studenților continuă, împotriva unui guvern care a luat o serie de decizii controversate în materie de educație, în special cu intenția afișată de "a elimina marxismul cultural" din învățământ. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău